StoryEditor

Ak budú distribučky nútené vracať peniaze, zažalujeme štát

09.07.2018, 00:00
Je otázne, či si dôsledky doterajších súdnych rozhodnutí v kauze G-komponent sami výrobcovia zelenej elektriny uvedomujú, hovorí pre HN František Čupr, predseda Predstavenstva SSD – Stredoslovenská distribučná.

Dosiaľ existuje približne pätnásť rozhodnutí okresných súdov v Žiline a Košiciach ku kauze takzvaného G-komponentu v prospech výrobcov elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. To, že išlo o nezákonné vyberanie poplatku zo strany regionálnych distribučných spoločností, zhodnotil v júni 2016 aj Ústavný súd SR. Stále si myslíte, že odvolacie súdy sa postavia na stranu vašej argumentácie? V opačnom prípade by spoločnosť musela vracať výrobcom energií, ako svojim zákazníkom, možno desiatky miliónov eur.
Ako dopadnú tieto spory na slovenských súdoch, tipovať nechcem. G-komponent nie je vyslovene slovenskou záležitosťou. Používa sa aj v iných európskych štátoch. Ak sa však pozrieme na niektoré rozhodnutia súdov v iných európskych krajinách, tie používajú termín užívateľ distribučnej siete, nie spotrebiteľ. Lebo užívateľ nie je len ten, kto energiu spotrebúva, ale sú to aj subjekty, ktoré energiu vyrábajú a používajú služby distribučných spoločností. Nejde teda o vec, ktorú by si sám vymyslel Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Je to štandardný nástroj, ktorý sa využíva vo viacerých krajinách. Rozhodnutie Ústavného súdu bolo trocha šalamúnske a dodnes nie je jasné, ako ho jednoznačne vyložiť.

Prečo?
Trocha to zjednoduším: Ústavný súd sa vyjadril v tom zmysle, že v prípadoch, pri ktorých je uzatvorená zmluva o distribúcii, je situácia v poriadku a distribučné spoločnosti môžu inkasovať. Ak neexistuje zmluva, platiť by sa nemalo – G-komponent je neoprávnený. Z môjho pohľadu je to nešťastné rozhodnutie. Práva a povinnosti výrobcov elektrickej energie, či už zmluvu majú, alebo nie, sú úplne rovnaké a navyše forma zmluvy by nemala byť rozhodujúca. Exitujúca legislatíva iba dala výrobcom právo na uzavretie zmluvy, aby mali väčšiu právnu istotu. No nedala im povinnosť takéto zmluvy uzavrieť. Teraz však výrobcovia argumentujú, že distribučnú sústavu nevyužívali. A to je z môjho pohľadu nezmysel. Keď sú zdroje na výrobu elektrickej energie do distribučnej sústavy pripojené, tak ju logicky využívajú. A teda by mali aj platiť G-komponent. Výrobcovia prišli s niekoľkými spormi, ktoré v prvom kole ich právni zástupcovia vyhrali. My sme sa vo všetkých prípadoch odvolali. Teda v tejto chvíli spory ešte uzavreté nie sú a neexistuje finálny verdikt.

Doterajšie rozhodnutia súdov však naznačujú, že ste ich svojimi argumentmi nedokázali presvedčiť.
Sudcovia sa dosiaľ nepozera...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 03 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 04 - Modified: 2024-04-09 17:30:00 - Feat.: - Title: Veľké plány Slovenska zastavili ruské útoky na najväčší jadrový kolos Európy (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:50