Bratislavský VolkswagenHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Martinskí zamestnanci Volkswagenu podávajú žalobu na vedenie závodu

13.07.2018, 13:37
Autor:
TASRTASR
Vedenie má podľa nich diskriminovať zamestnancov v martinskom závode.

Martinskí zamestnanci v koordinácii s Modernými odbormi Volkswagen podávajú žalobu na vedenie závodu Volkswagen Slovakia (VW SK). Podľa nich vedenie závodu diskriminuje zamestnancov v martinskom závode nevyplácaním kompenzačného príspevku na dopravu a ubytovanie, ktorý je zakotvený v kolektívnej zmluve a platí pre všetkých zamestnancov Volkswagen Slovakia.

"Moderné odbory Volkswagen nebudú podporovať rozdiely, ktoré vedenie závodu robí medzi svojimi zamestnancami v Stupave, Bratislave a v Martine. Nárok vyplývajúci z platnej kolektívnej zmluvy platí pre všetkých zamestnancov Volkswagenu rovnako, bez ohľadu na miesto výkonu práce zamestnancov VW. Toto konanie zamestnávateľa nielen hrubo porušuje záväzky z kolektívnej zmluvy, ale vytvára tým diskriminačné a jednoznačne neakceptovateľné rozdiely medzi zamestnancami Volkswagenu. Preto Moderné odbory Volkswagen pripravili v spolupráci so zamestnancami v martinskom závode podklady pre podanie 'hromadnej' žaloby na vedenie závodu, ktorú v piatok podali na Okresný súd Bratislava III," informovala TASR podpredsedníčka Moderných odborov Volkswagen Jolana Julkeová.

"Žaloba zatiaľ spoločnosti doručená nebola, preto sa k nej samotnej nebudeme vyjadrovať. Plne rešpektujeme právo odborových organizácií zastupovať svojich členov a zamestnancov spoločnosti všetkými zákonnými prostriedkami. Naďalej považujeme spomínanú záležitosť za predmet rokovania s cieľom zachovať dlhodobú perspektívu spoločnosti i pracovných miest pre našich spolupracovníkov," uvádza sa v stanovisku vedenia spoločnosti VW SK, ktoré poskytli TASR.

Ako sa v ňom ďalej zdôrazňuje, Volkswagen Slovakia vypláca všetkým svojim spolupracovníkom, vrátane martinského závodu, priemernú mesačnú mzdu vo výške 1854 eur, čo je skoro viac ako dvojnásobok priemerného platu na Slovensku. Od 1. januára 2018 došlo k zvýšeniu platov o 4,7 percenta , od novembra je pripravené ďalšie zvýšenie miezd o 4,1 percenta. Okrem toho dostávajú spolupracovníci 13. a 14. plat a množstvo finančných i nefinančných benefitov.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 05 - Modified: 2024-04-04 14:29:23 - Feat.: - Title: Prišla dohoda so ŽSR. Železničiarom porastie plat a čaká ich aj nová prémia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:29