StoryEditor

Daňové úrady majú byť ľudskejšie

29.10.2006, 23:00
Ústretový pracovník, ktorý poradí klientovi ako vyplniť daňové priznanie. Daňové úrady by mohli takto vyzerať už o 14 mesiacov. Prvý január 2008 je totiž termín, dokedy by chcel rezort financií stihnúť zreformovať Daňovú a Colnú správu.

Ústretový pracovník, ktorý poradí klientovi ako vyplniť daňové priznanie. Daňové úrady by mohli takto vyzerať už o 14 mesiacov. Prvý január 2008 je totiž termín, dokedy by chcel rezort financií stihnúť zreformovať Daňovú a Colnú správu, prepojiť ich informačné systémy a napojiť ich aj na Sociálnu poisťovňu. Spolu s týmito zmenami by sa mal zrealizovať aj prechod výberu poistného z poisťovne na daňové úrady.
Bližšie k ľuďom
Tie by mali byť bližšie k ľuďom, a to nielen geograficky. Úradníci by mali byť voči nim priateľsky naladení a pripravení pomôcť. Aj takto si novú daňovú správu predstavuje štátny tajomník rezortu financií Peter Kažimír.
Koľko úradov - daňových aj colných - bude občanom k dispozícii a s akými právomocami má za úlohu zanalyzovať a pripraviť riadiaca komisia. Ministerstvo financií ju chce zriadiť najneskôr do konca novembra. Analýzy a návrh zmien má pripraviť do leta budúceho roka. Krajnou alternatívou je zníženie počtu daňových úradov zo 102 na osem s detašovanými pracoviskami, tak ako to navrhoval ešte exminister financií Ivan Mikloš. "Pozrieme sa aj na tento návrh. Potrebujeme ho aktualizovať a analyzovať," tvrdí Kažimír.
Analyzujú všetci
Vlastnú analýzu chystá aj samotné daňové riaditeľstvo. Projektový tím, ktorý má navrhnúť novú štruktúru, podľa hovorkyne Daňovej správy Adriany Pleškovej už pracuje. "Kroky budú zrejme smerovať k redukcii daňových úradov," mieni Plešková. Konkrétna podoba vraj ešte neexistuje, podľa informácií HN je jednou z alternatív daňovej správy zníženie počtu úradov o 30. Svojimi návrhmi a analýzami bude Šulajov úrad robiť oponentúru analýzam, ktoré vyjdú z riadiacej komisie ministerstva. Ministerstvo financií si vyžiadalo analýzu súčasného stavu colnej správy. "Aj pred obdržaním tejto požiadavky sme si ako jeden zo strategických cieľov stanovili optimalizovať stav a štruktúru zamestnancov colnej správy ako nástroj zefektívnenia jej činnosti," konštatuje hovorkyňa colníkov Andrea Zemanová.
To, že sa počet pracovníkov bude redukovať o dvadsať percent, je jasné už teraz. Hovorí o tom navrhovaný štátny rozpočet.
Podľa Kažimíra však reforma závisí od politickej dohody. "V každom prípade chceme zmenšiť počet daňových úradov a prioritou je klientsky prístup," vysvetlil.
Podporu týmto reformám vyjadruje aj koalícia. "Administratíva na Slovensku je prebujnená, treba ju racionalizovať. Z odborného hľadiska to ešte budeme skúmať, keď príde návrh," povedal Rafael Rafaj zo SNS. Predbežne nie sú známe ani výhrady HZDS-ĽS.

Čo má priniesť reforma
* zníženie počtu úradov
* klientsky prístup úradníkov k občanom
* redukciu zamestnancov o pätinu
* prepojenie informačných systémov daniarov, colníkov a Sociálnej poisťovne

01 - Modified: 2003-04-10 10:20:05 - Feat.: 0 - Title: Domáce zadosťučinenie pre trénerského mága 02 - Modified: 2003-04-10 10:25:26 - Feat.: 0 - Title: Cíger po finále ešte hokejku do kúta neodloží
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:39