Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
25.07.2018, 00:00

Cukor je na minime. Aj pre menšiu spotrebu

Cena sladkej komodity je najnižšia za posledných 17 rokov. Ak by si túto úroveň udržala, pretaví sa aj do ceny potravín.

cukor
Zdroj: Dreamstime

Jedna komodita, niekoľko rekordov. Aj keď Európska komisia pred niekoľkými mesiacmi zrušila na cukor výrobné kvóty, jeho objem sa nezmenšil. To spôsobilo, že sklady cukrovarníkov praskajú vo švíkoch a jeho cena je rekordne nízka. Podľa Štatistického úradu stojí v súčasnosti kilogram cukru menej ako 70 centov. Rizikovú hodnotu, 88 centov za kilogram, dosiahla sladká komodita po prvýkrát v roku 2001.

Komodita s najhorším výkonom
Na druhej strane sa ceny potravín v porovnaní s májom zvýšili o 0,6 percenta. Zatiaľ čo ceny ovocia, olejov či mäsa vzrástli, ceny sirupov, medu, čokolád, cukroviniek i cukru, klesli o 1,3 percenta. Podľa Radovana Robu, výkonného zástupcu Slovenského cukrovarníckeho spolku, sú dôvodom vysoké svetové zásoby cukru, ktoré sa v súčasnosti blížia k rekordu. Ďalšími faktormi, ktoré môžu mať vplyv na extrémne nízku hodnotu komodity je aj zvyšujúca sa nerovnováha medzi dopytom a ponukou, respektíve medzi spotrebou cukru a jeho produkciou.

Kým tempo rastu globálnej spotreby sa za poslednú dekádu spomalilo o 0,3 percenta, produkcia v Indii, Thajsku i v západných štátoch Európskej únie prudko vzrástla. Niektoré zo štátov zvyšovali produkciu aj v dôsledku avizovanému zrušeniu kvót. Zvýšenie produkcie cukru v Európskej únii dosiahlo v priemere až 20 percent, keďže člens

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.