Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
27.07.2018, 00:00

V reštauráciách sú Slováci čoraz častejšie

Slováci sa začínajú správať čoraz viac európsky. Majú väčšiu chuť nakupovať a neboja sa investovať do kvality.

Čašník, práca
Zdroj: Dreamstime

Slováci sa neboja míňať. Dokazujú to čísla hovoriace o čoraz väčšej ochote investovať napríklad do dobrého jedla v reštauráciách, do voľného času, relaxu či kultúry. Podľa najnovších prieskumov stúpa ich spotrebiteľská nálada i príjmy domácností. Analytici hovoria o perspektívnom ekonomickom vývoji.

Zarábame viac
Medzimesačné stúpanie maloobchodných tržieb za posledný rok naznačuje, že dokonca začíname šliapať na päty aj našim európskym kolegom. Tržby sa zvýšili takmer vo všetkých kategóriách maloobchodu, pričom výnimkou neboli ani príjmy reštaurácií a pohostinstiev. Zvýšenie tržieb za posledný rok zaznamenal aj Boris Haško z rodinnej reštaurácie Gurmánsky Grob. „Platobná schopnosť Slovákov sa neuveriteľne zvyšuje. Očakávame ďalší rast návštevníkov,“ tvrdí pre HN Haško.


Za zvýšeným záujmom o tieto služby možno hľadať nízku úroveň nezamestnanosti v niektorých krajoch a vyššie príjmy jednotlivých členov domácností. Podľa maloobchodného analytika Ľubomíra Drahovského sú na tom najlepšie mestá ako Bratislava, Trnava, Nitra či Žilina, no nezaostáva ani južné Slovensko. Odborník potvrdzuje zvyšovanie tržieb v slovenských reštauráciách. Pozitívum vidí v tom, že ľudia žijúci na Slovensku dokážu lepšie rozoznať to, čo chcú, to, čo potrebujú a dokážu oceniť kvalitu. „Nesmerujeme k depresii, ale ku kvalite života,“ dodáva.

Návšteva reštaurácií je však stále mnohými vnímaná ako forma odmeny či dokonca luxusu. Podľa Mareka Harbuľáka, generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, by zaužívané zvyky mohla zmeniť mladá generácia. V prípade, že bude rast príjmov pokračovať, predpokladá a očakáva pozitívny nárast v tržbách reštauračných prevádzok.


Slováci minuli na stravovanie v reštauráciách najvyššie percento zo svojich príjmov od čias krízy. Túto skutočnosť potvrdzuje aj finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik, ktorý vi

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.