ÚVO
StoryEditor

Hlivák: Bojujeme proti korupcii. ÚVO podáva trestné oznámenia

28.07.2018, 13:27
Autor:
TASRTASR
ÚVO bojuje proti nekalým praktikám v zákazkách financovaných z verejných zdrojov.

Účinnejší boj proti korupcii vo verejnom obstarávaní je jednou z priorít Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Je súčasťou rámca opatrení, ktorý pokrýva boj proti nekalým praktikám v zákazkách financovaných z verejných zdrojov.

Tvrdí to predseda ÚVO Miroslav Hlivák, podľa ktorého nový rámec opatrení vytýčil úrad na jar, keď podpísal novú systémovú spoluprácu s Generálnou prokuratúrou (GP) SR, Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) SR a Protimonopolným úradom (PMÚ) SR.

"Za posledné mesiace sa úrad v niekoľkých prípadoch obrátil na GP. Príkladom je postúpenie prípadu mesta Holíč, kde úrad vlastným šetrením preukázal konflikt záujmov vo verejnom obstarávaní (VO), za čo mestu uložil aj pokutu.

Ďalší z príkladov sa týka siedmich obcí zo stredného Slovenska, ktorým úrad uložil pokuty za porušenie zákona o VO pri zadávaní zákaziek Stavebné práce - Modernizácia verejného osvetlenia," priblížil predseda ÚVO.

Kontrolujú mestá a obce

Keďže úrad mal podľa neho podozrenie z nekalých praktík v daných zákazkách, v apríli v týchto konaniach podal trestné oznámenie na GP, podania zaslal aj na NKÚ a PMÚ. "GP úrad informovala, že predmetné konanie postúpila na Národnú kriminálnu agentúru," doplnil Hlivák.

Podľa informácií úradu bola nastavená aj nová koncepcia kontrolných zoznamov v rámci interného vyhodnocovacieho systému pri uskutočnení kontrol a následnej detekcii možných vplyvov indikujúcich možné podvodné konanie či konflikt záujmov.

Úrad pravidelne zabezpečuje aj účasť zamestnancov na vzdelávacích aktivitách s problematikou boja proti korupcii a priebežne plní úlohy v rámci z uznesenia, ktorým bol prijatý Strategický plán boja proti korupcii v SR.

ÚVO svoje protikorupčné opatrenia prezentoval na fóre "Od stratégie k činu: Zabezpečenie integrity a riadenia rizík spojených s podvodmi pri čerpaní fondov EÚ na Slovensku", ktorý realizoval Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu v spolupráci s OECD vo štvrtok (26.7.) v Bratislave.

Spolupracujú aj so zahraničím

Úrad na ňom predstavil aj novú spoluprácu v rámci kontroly eurofondových zákaziek s Ministerstvom financií SR, konkrétne Orgánom auditu. Ozrejmil tiež spoluprácu ÚVO so Združením miest a obcí Slovenska, ktoré bude súčinné aj pri nahlasovaní zistených nekalých praktík vo verejnom obstarávaní v obciach a mestách.

Hlivák oznámil spoluprácu so ZMOS:

ÚVO sa podľa svojho predsedu v rámci proklientskeho prístupu zároveň snaží eliminovať nesprávnu aplikáciu zákona a bude pokračovať v precizovaní opatrení, ktoré zamedzia podvodom a nekalým praktikám vo verejnom obstarávaní.

"A tieto naše poznatky a skúsenosti budeme aj naďalej s ostatnými štátnymi orgánmi, ale aj s medzinárodnými organizáciami, ako OECD či OLAF, s ktorými sme nadviazali novú spoluprácu, zdieľať,” uzavrel Hlivák.

01 - Modified: 2023-11-07 06:35:47 - Feat.: - Title: Minister vnútra so zmenami a s odvolávaním ešte neskončil. Na rade má byť úrad, ktorý chráni čurillovcov 02 - Modified: 2023-08-28 16:00:05 - Feat.: - Title: Nadácia Zastavme korupciu kritizuje vyjadrenia o prípadnom zrušení Úradu pre verejné obstarávanie 03 - Modified: 2023-05-13 09:52:30 - Feat.: - Title: Národná diaľničná spoločnosť nemôže vyhlásiť víťaza, tender na mýtny systém má znova a opakovane vyhodnotiť 04 - Modified: 2023-01-11 09:56:44 - Feat.: - Title: Generálnym tajomníkom služobného úradu ÚVO bude Tomáš Heriban 05 - Modified: 2023-01-09 14:48:11 - Feat.: - Title: Výberová komisia odporučila vláde dvoch kandidátov na člena Rady ÚVO
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:18