"Prírodné podmienky na pestovanie ovocia sú na Slovensku zatiaľ ideálne. Európa nám ich veľmi závidí. Je hriech pokiaľ ich nebudeme dobre využívať," hovorí prezident Ovocinárskej únie SR Marián Varga.
"Na Slovensku sa dopestuje 50 000 ton ovocia a spotrebuje sa 150 000 ton. Doma dopestujeme len jednu tretinu, dve tretiny ovocia musíme dovážať," tvrdí Varga.
Problém je podľa odborníka aj v legislatíve. "My by sme mohli toľko ovocných sadov vysadiť, ktoré by nám zabezpečili sebestačnosť a ešte by sme mohli aj vyvážať. Avšak legislatíva nie je voči nám priaznivá," zdôraznil Varga.
Podľa prezidenta ovocinárov sú na Slovensku veľké hektáre sadov, ktoré sa neobhospodarujú, ale poberajú sa na ne dotácie.
Aká je v sektore situácia ohľadom pracovnej sily? Bude pre nedostatok zamestnancov hniť úroda na poliach? Ako môže ovocinárom pomôcť ministerstvo? Odpovede aj na tieto otázky sa dozviete v rozhovore.