Minister financií Peter KažimírTASR/M: Baumann
StoryEditor

Kažimírov návrh zákona dláždi cestu policajnému štátu. Mal by sa hanbiť, tvrdí poslanec SaS

30.07.2018, 11:26
Autor:
TASRTASR
Podľa SaS je trestuhodné, že Kažimír s takýmto nápadom vyšiel vôbec na verejnosť.

Návrh zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu podľa opozičnej strany SaS dláždi cestu policajnému štátu. Strana avizovala, že ak prejde v nezmenenej podobe, zasadí sa o to, aby sa urýchlene dostal pred Ústavný súd SR.

Návrh zákona pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR. "Požiadavka MF SR, aby banky posielali štátu detailné informácie o pohyboch na účtoch právnických osôb a SZČO je postavená na princípe prezumpcie viny, keď štát na občanov hľadí ako na daňových podvodníkov," uviedla v stanovisku pre médiá podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Mali by pristúpiť k iným opatreniam

Podľa strany by mal rezort pristúpiť k iným opatreniam. "Namiesto toho, aby minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) prestal držať vo funkcii šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, ktorého podozrievame napríklad z krytia daňových podvodov podnikateľa Ladislava Bašternáka, dláždi cestu policajnému štátu," tvrdí poslanec strany Jozef Rajtár.

Návrh ministerstva financií je podľa SaS bezprecedentným prelomením ústavného práva občanov na súkromie a bankové tajomstvo.

"Mimoriadne závažným ekonomickým dôsledkom takéhoto masového prelomenia bankového tajomstva by bolo to, že domáci i zahraniční podnikatelia by radšej investovali mimo Slovenska. V našej krajine by im totiž hrozilo, že dôverné finančné informácie o ich podnikaní získa konkurencia alebo mafia ako v 90. rokoch minulého storočia, keď mnohí čelili výpalnému na základe únikov dát z daňových úradov," poznamenala Kiššová. Podľa jej slov by za tento zásah do súkromia bankového tajomstva zaplatili občania cez poplatky v bankách a dane.

"Mal by sa hanbiť"

"Namiesto toho, aby MF SR jasne vysvetlilo, ako ochráni občanov pred zneužitím údajov a či im zjednoduší daňové priznania, ponúka iba zvýšenie rizika prelomenia bankového tajomstva a vyššiu byrokraciu,“ doplnil poslanec Eugen Jurzyca.

Podľa SaS je trestuhodné, že Kažimír s takýmto nápadom vyšiel vôbec na verejnosť. "Mal by sa hanbiť a namiesto úvah o odchode do čela Národnej banky Slovenska odísť z verejného života," dodal Rajtár.

01 - Modified: 2024-04-19 11:20:58 - Feat.: - Title: Nealko nápoje s pridaným cukrom budú podliehať novej dani. Návrh je v pripomienkovom konaní 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:17