StoryEditor

Raši viní zo zmarenej investície BMW aj opozíciu. Sulík s Galkom na neho ostro reagujú

02.08.2018, 13:36
Autor:
lmlmTASRTASR
Opozičnému poslancovi sa nepáčila kritika podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

Spor okolo toho, že na východné Slovensko nepríde automobilka BMW, sa vyostruje. Najnovšie sa do konfliktu dostal podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši s podpredsedom SaS Ľubomírom Galkom.

Tvrdý odkaz Rašimu

Opozičnému poslancovi sa nepáčil Rašiho výrok o tom, že za rozhodnutím BMW môže stáť aj to, že túto investíciu od začiatku kritizovala opozícia s tým, že ďalšiu automobilku nepotrebujeme. Galko v statuse na sociálnej sieti kritikou na podpredsedu Smeru Rašiho nešetril.

​"Myslím si, že tento pán, čo dostal naposledy po držke v županských voľbách by sa mal vrátiť k medicíne. Ale radšej nie ako lekár, ale ako pacient," napísal Galko. V podobnom duchu sa o pár hodín vyjadril aj šéf SaS Richard Sulík.

Taktiež odkázal Rašimu, že by sa mal venovať svojmu pôvodnému povolaniu – medicíne a nefušovať do ekonomiky.

Hádzanie zodpovednosti na opozíciu za neúspech vlády pri lákaní nemeckej automobilky BMW je trápne a nekompetentné. Pýtame sa, kde vtedy bol Košičan Richard Raši, keď jeho vláda hľadala a nakoniec aj našla pre Jaguar zjavne nevhodný región?,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. 

Košický župan kritizuje Žigu

Predstaviteľov vlády kritizuje ajkošický župan Rastislav Trnka. Podľa neho je za rozhodnutím BMW uprednostniť maďarský Debrecín nezvládnutý proces vyjednávania Ministerstva hospodárstva Rezort považuje tieto tvrdenia za absurdné.

Ministerstvo hospodárstva neoslovilo dotknuté obce, ďalšie organizácie z regiónu ani Košický samosprávny kraj. Tie totiž mohli vyvinúť potrebnú aktivitu a využiť svoje kompetencie či kontakty, čo by dopomohlo k rokovaniam s automobilkou,“ dodáva Trnka s tým, že územie plánovaného strategického parku Haniska nebolo v dostatočnom predstihu na takúto investíciu pripravené. Podľa jeho slov sú v regióne aj vhodnejšie plochy.

Osobne mi je to veľmi ľúto, pretože občania nášho regiónu prišli o niekoľko tisíc pracovných miest,“ povedal.

Podľa rezortu pod vedením ministra Petra Žigu (Smer-SD) ide o absurdné tvrdenie predsedu KSK a svedčí to o jeho extrémne zlej informovanosti.

Predseda samosprávneho kraja nechápe elementárne základy procesu rozhodovania investorov a chce sa na tejto téme, žiaľ, politicky priživiť. Rokovania s BMW boli v plnom prúde pred viac ako rokom a odohrávali sa intenzívne na viacerých úrovniach vrátane samosprávy,“ povedal pre TASR hovorca ministerstva Maroš Stano.

Rokujú s významnými spoločnosťami

Pripomenul, že za Slovensko rokoval skúsený tím agentúry Sario. Podľa jeho slov sa o investície vedie tvrdý konkurenčný boj medzi krajinami. „Ak by Slovensko nebolo dobre pripravené, nikdy by sa nedostalo pri rozhodovaní tak ďaleko,“ dodal.

Ako ministerstvo ďalej reagovalo, investor mal na Slovensku detailne zmapované všetky potenciálne územia. „To, že mal záujem výhradne o lokalitu strategického parku Haniska, hovorí za všetko. Fakt, že lokalita Haniska sa dostala do úzkeho finále rozhodovania takej svetovo renomovanej spoločnosti, znamená významný signál, že ide o mimoriadne atraktívne územie,“ uvádza rezort.

Podľa neho vôbec nie je vylúčené, že rozhodnutie investora negatívne ovplyvnili aj vyjadrenia slovenských politikov, ktorí investíciu do automobilového priemyslu spochybňovali a tvrdili, že ju východné Slovensko nepotrebuje.

Ministerstvo hospodárstva už dlhodobo informuje, že rokuje s viacerými významnými spoločnosťami, ktoré majú záujem investovať v tejto atraktívnej lokalite,“ uzavrel rezort.

01 - Modified: 2023-01-08 13:26:36 - Feat.: - Title: Úradnícka vláda by nebola správnym riešením, zhodli sa Raši a Remišová 02 - Modified: 2022-11-23 18:02:59 - Feat.: - Title: Hlas považuje dohodu s lekármi za jediné riešenie, KDH pripomína záujmy pacienta 03 - Modified: 2022-11-11 10:09:08 - Feat.: - Title: Situácia v zdravotníctve má len dve riešenia, dohodu alebo obete, hovorí Raši. Lekárov nevieme nahradiť 04 - Modified: 2022-04-19 11:54:22 - Feat.: - Title: Šéf automobilky BMW varuje pred výlučnou orientáciou na elektromobilitu 05 - Modified: 2022-04-13 10:44:55 - Feat.: - Title: BMW zmodernizovalo svojho kráľa medzi SUV. Prezrádza toho viac, než sa môže zdať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:15