StoryEditor

Investičný šéf NDS: Višňové a rok sklzu? To by bol úspech

03.08.2018, 00:00
Stavbári sa po rokoch čakania vracajú na diaľnicu pri Ružomberku aj križovatku Triblavina. Investičný riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Jiří Hájek v rozhovore pre HN vysvetľuje, prečo výstavba ciest na Slovensku nenapreduje podľa plánov.

Prečo má Slovensko problém dostavať diaľnice?
Nemyslím si, že by malo takýto problém. Sieť diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku nie je ani zďaleka kompletná, a to znamená, že máme celý rad úsekov pred dostavbou, v akomsi rozostavanom režime alebo len v príprave. Ide o dlhé úseky a v Európe aj na svete je bežné, že tieto veľké infraštruktúrne projekty, ktoré nemajú jednoduchú geológiu, sprevádzajú určité ťažkosti. A Slovensko nemá jednoduchú geológiu ani reliéf.


Buďme konkrétnejší. Na úseku D1 medzi Hubovou a Ivachnovou boli aj geologické problémy, ale výstavbu spomaľovali aj aktivisti svojimi námietkami. Zaujímali ste sa o ich výhrady, aby sa dokončenie ešte viac neodkladalo?
Určite áno. Občianski aktivisti majú čím ďalej tým viac možností, dbá na to aj európska legislatíva, a určite je to tak správne. Občania sa zaujímajú o svoje okolie, Európska únia sa viac sústredí na environmentálnu politiku, a to znamená, že sa aj celkovo sťažuje príprava.


Diaľnica Hubová – Ivachnová je ojedinelým prípadom. Je celkom zvláštne, že Národná diaľničná spoločnosť, zhotoviteľ tejto stavby, ale aj Európska komisia a Jaspers spoločne pripravili riešenie, ktoré je oveľa viac v prospech obyvateľstva, no oni sa aj tak sťažujú. Tieto stavby sú zrejme také zložité, že nie každý správne rozumie všetkým podmienkam a technickým riešeniam.


Obyvatelia mestskej časti Hrboltová sa sťažujú, lebo chceli posunúť portál tunela Čebrať o ďalšie stovky metrov. Prečo ste im nemohli vyhovieť?
Pôvodne bolo variantov trasovania asi dvadsať. Spomínaný variant bol tiež posudzovaný a vyhodnotený ako veľmi ťažko realizovateľný. Pripúšťam, že keby sa tunel trasoval podľa tohto návrhu riešenia, tak by bo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-22 12:10:38 - Feat.: - Title: Diaľničiari vybrali v prvom štvrťroku na elektronickom mýte vyše 61 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:58