Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
03.08.2018, 00:00

Menej jačmeňa aj jeho kvalita potrápia pivárov

Hospodárstvo, Kľúčovej komodity bude tento rok menej. Aj z dôvodu výmery osevných plôch.

Menej jačmeňa aj jeho kvalita potrápia pivárov

Producentov tohoročná úroda obilnín, ktorá bola ovplyvnená najprv nadmernými zrážkami a neskôr dlhotrvajúcim suchým a teplým počasím, nemusí veľmi potešiť. Na svoje si neprídu ani pivári. Oproti vlaňajšku sa totiž urodí menej jačmeňa, ktorý je základnou surovinou na výrobu sladu a piva.


Žatva vo všetkých krajoch Slovenska sa ešte neskončila, ale podľa predbežných odhadov by sa celkovo malo na Slovensku urodiť o šesť percent plodín menej ako rok predtým. Spôsobuje to nielen počasie, ale aj menšie výsevné plochy.

Problémom je aj kvalita
Pre producentov piva nie je nižšia úroda jačmeňa jediným problémom. „Aj kvalita bude pri mnohých plodinách omnoho horšia ako po minulé roky,“ tvrdí Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Ten tvrdí, že v jednotlivých regiónov naprieč Slovenskom je problém práve s kvalitou, ako aj množstvom jačmeňa. Podľa Judity Smatanovej, manažérky korporátnych vzťahov spoločnosti Heineken Slovensko, bola žatva jačmeňa v hlavných pestovateľských regiónoch v Nitrianskom a Trnavskom kraji už ukončená a predpokladá sa, že úroda kľúčovej komodity na produkciu piva bude na jeden hektár o

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.