09.08.2018, 00:00

Na začiatku v nás neverili. Dnes pijú naše víno i králi

HN vám predstavujú nástupníkov v slovenských rodinných podnikoch, ktorí prebrali firemnú štafetu.

Mrva považuje vinárstvo po technologickej stránke za dobudované. Chce sa sústrediť na zvyšovanie kvality.
Zdroj: ARCHÍV MRVA & STANKO

Dobré víno dokáže poštekliť chuťové bunky a prebudiť v nás pocit, že po ťažkom dni sa večer máme na čo tešiť. Pohárik červeného či chladeného bieleho po chutnej večeri dokáže skvele zakončiť stresom nabitý deň. Dnes to už síce vieme, no vždy to tak nebolo.


V čase, keď ľudia ešte iba hľadali cestu k dobrému vínu, predstavila firma Mrva & Stanko víno ako nápoj modernej doby. Stalo sa obrazom Slovenska ako dynamickej krajiny, ktorá dokáže Európe ponúknuť odrodovo až neobvykle čisté víno. Harmonické v chuti i vo vôni, ľahučké ako vánok, plné mladistvej sviežosti a dovtedy takmer neznámych ovocných tónov. Týmito prívlastkami rýchlo vyzvalo do boja staré dobré vína a svojím úspechom si bolo takmer isté.

„Boli sme jedným z prvých vinárstiev, ktoré si zvolilo náročnejšiu cestu, ale zároveň jedinú, ktorou má slovenské víno možnosť presadiť sa v konkurencii zahraničných vín,“ tvrdí Vladimír Mrva. Vinári sa rozhodli svetu ponúknuť kvalitu namiesto kvantity. Slovenský vínny trh spozornel a ľudia hneď pochopili, že ochutnali víno, ktoré symbolizuje zmenu.


Z pivnice priamo do sveta
Ako to už väčšinou býva, prvé kroky k úspechu neboli ľahké ani pre vinárstvo Mrva & Stanko. Prvých 12-tisíc fliaš vína bolo totiž vyrobených v malej rodinnej pivnici v Zelenči pri Trnave. Rastúci dopyt si však žiadal väčšie priestory, a to čím skôr.


Písal sa rok 1997 a v čase obrodeného Slovenska sa dvaja kamaráti rozhodli ponúknuť spoločnosti nápoj, po ktorom túžila. Medzinárodné vinárske skúsenosti Vladimíra Mrvu dotvoril Peter Stanko, ktorý sa v tom čase úspešne venoval reklame. Kým firma nevybudovala moderné vinárstvo, sídlila v prenajatých družstevných pivniciach v obciach Voderady a Mojmírovce. Nový závod na okraji Trnavy, v blízkosti hroznorodých Malých Karpát, bol otvorený v roku 2004.


Výsledky na seba nenechali dlho čakať a nápoj z ich dielne začal žať jeden úspech za druhým. Postupne sa vinári začali zúčastňovať na výstavách, súťažiach a iných udalostiach, kde mali možnosť porovnať kvalitu svojich vín s konkurenciou zo sveta. „Účasti na výstavách vín majú pre nás najmä konfrontačný zmysel s inými výrobcami. Získanie ocenenia je ohodnotením našej práce.“ Veľkým úspechom pre firmu bolo získanie ocenenia Šampión výstavy na Vinalies Internationales Paris či Objav roka za Winemaker’s cut – týmto označením sú pomenované špičkové produkty z limitovanej edície. Zakladatelia firmy informujú aj o ďalšom úspechu. „Chardonnay z našej produkcie bolo ako prvé zo Slovenska zaradené medzi sto najlepších Chardonnay sveta.“


Renomé spoločnosti potvrdzuje aj to, že na jej vínach si pochutnali anglická kráľovná, manželia Clintonovci, kráľovské páry z rôznych krajín, generálny tajomník Organizácie Spojených národov Kofi Annan, bývalý americký prezident George Bush a ďalšie osobnosti. Paradoxom preto zostáva, že vo svojich začiatkoch sa firma nestretla s podporou okolia. „Na začiatku nás veľa ľudí zatracovalo. Neverili, že táto cesta na Slovensku môže byť priechodná.“


Naše víno si zaslúži starostlivosť a nástupcov
Výroba vína nie je jednoduchý proces ani v prípade, že majú vinári k dispozícii pokrokové vybavenie. Mrva a Stanko vyrábajú od roku 2004 svoje vína vo vinárskom závode, ktorý je vybavený najmodernejšími technológiami. Pracovníci musia poznať aj mikrobiológiu a biotechnológie, aby boli schopní zvoliť správny spôsob spracovania hrozna. Samozrejmosťou je rovnako cit pre víno v každej etape jeho výroby.


Vína z vinárskej dielne sa od konkurencie odlišujú aj spôsobom výroby. V dôsledku technologických postupov, ktoré sú v spoločnosti využívané, môže byť víno sviežejšie či ovocnejšie. Jedným z postupov je napríklad technológia kryomacerá

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.