StoryEditor

Lyžiarske stredisko v Tatrách, ktoré doteraz len chátralo. TMR investuje 17 miliónov do jeho obnovy

13.08.2018, 12:08
V rámci projektu sa rozšíri aj ponuka ubytovacích a stravovacích služieb.

Tatry majú koncom roka 2023 dostať ďalšie lákadlo pre nadšencov lyžovania. Ide o nové stredisko v Tatranskej Lomnici, ktoré však nebude budované od základov. Pôjde o obnovenie opusteného a chátrajúceho strediska Jamy. To svoje brány zatvorilo v sezóne 2009/2010.

​Spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR) prišla s návrhom na obnovenie strediska, ktorému chce vdýchnuť nový život. Vo svojom zámere uvádza, že v Jamách majú byť dostupné zjazdové trate vrátane technického zasnežovania, dve lanovky a nové nástupné miesto.

"V Tatrách pretrváva vysoký záujem o lyžovanie nižšej náročnosti a tiež dopyt po vytvorení vhodných tréningových podmienok pre lyžiarske kluby a výcviky. Jamy si ešte mnoho miestnych aj návštevníkov pamätá ako ideálne miesto presne pre tento druh aktivít," odôvodnil v tlačovej správe oživenie lyžovania v tejto lokalite riaditeľ horského strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský.

V rámci projektu sa rozšíri aj ponuka ubytovacích a stravovacích služieb. Podľa odhadov sa majú náklady projektu vyšplhať na sumu 17 miliónov eur.

Už existujúcu stavbu plánujú prestavať na turistickú ubytovňu s reštauráciou. Existuje aj ambícia zlepšiť dopravnú situáciu v Tatranskej Lomnici, a to lepším zapojením verejnej dopravy, napríklad zvýšením počtu vlakových zastávok. V zámere sa tiež uvádza, že v priestore parkoviska situovaného v blízkosti železničnej trate chcú zriadiť vlakovú zastávku, aby mohli návštevníci pricestovať hromadnou dopravou a vystúpiť priamo pri zjazdovke.

Riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko však upozorňuje na možné riziká. Ako uvádza tlačová agentúra TASR, návrh je podľa jeho slov situovaný v území európskeho významu, existuje teda predpoklad, že aktivity môžu mať naň pravdepodobne negatívny vplyv.

"Realizácia takejto činnosti vždy znamená odlesnenie, úpravu terénu, následnú eróziu, realizáciu stavieb, trvalý zvýšený pohyb ľudí, hluk a podobne," poznamenal pre TASR s tým, že zároveň dochádza k zmenšeniu územia národného parku, ako aj územia európskeho významu.​

01 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 02 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety 03 - Modified: 2024-03-13 15:33:22 - Feat.: - Title: Teplotné výkyvy maria lyžiarskym strediskám biznis. Podmienky nie sú až také dramatické, reaguje šéf TMR 04 - Modified: 2024-01-16 14:36:19 - Feat.: - Title: Horský gigant plánuje 20-miliónovú investíciu v Tatrách, postaví luxusné apartmány (+galéria) 05 - Modified: 2024-01-26 15:15:30 - Feat.: - Title: Slovenské veľhory hlásia päť nových projektov. Finančníci a developer J&T si rozdeľujú Tatry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:18