Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
14.08.2018, 00:00

Službám priniesol zahraničný štandard

Slováci, ktorí skúsili šťastie v zahraničí, no nezostali tam. Cenné skúsenosti zužitkovali doma.

Podnikať mimo Bratislavy má podľa Pavla Sirotného (na snímke) svoje výhody, na regionálnom trhu sú stále medzery.
Zdroj: ARCHÍV SPICYBROWN

Hneď ako Pavol Sirotný skončil strednú hotelovú školu, odišiel do zahraničia. Prešiel Kanadou, Spojenými štátmi a nakoniec Londýnom, vždy ho to však ťahalo domov. Vrátil sa a v rodnom mestečku založil biznis, ktorý má dnes zákazky po celom Slovensku.


Trenčianske Teplice sú malé mestečko obklopené Karpatmi, ktoré nažíva pokojným kúpeľným životom. Je leto, deväť hodín ráno, no v centre sa už prechádzajú ľudia, deti kupujú zmrzlinu, na terasách starší ľudia popíjajú kávu a kúpeľníci začínajú s procedúrami. Promenáda, ako aj breh rieky Teplička sú lemované historickými budovami, liečivá voda sa totiž preslávila už v 19.

storočí. Na začiatku promenády stojí socialistické obchodné centrum, v ktorom sídli pár obchodov a SpicyBrown. Len čo človek otvorí dvere a vojde, prekvapia ho ostré farby a moderný dizajn, ktorý kontrastuje so zvyškom mestečka. Také je sídlo eventovej agentúry, ktorú vybudoval Pavol Sirotný po svojom návrate zo zahraničia.


Začalo sa to reštauráciou
Pavol je rodák z Teplíc, po tom, ako skončil strednú hotelovú školu, však odišiel do zahraničia. Najprv do Kanady, kde sa polroka učil angličtinu, a potom do Spojených štátov za prácou. Nastúpil ako čašník na výletnú loď, vďaka čomu precestoval celý Karibik. Postupne sa vyprofiloval z asistenta až na čašníka v luxusnej reštaurácii, ktorú mohli výletníci navštevovať.

„Dostal som sa na najzaujímavejšiu pozíciu, veľa ma to naučilo. Tam som mal aj prvé nové skúsenosti s tým, že služby fungujú inak ako u nás,“ spomína. Neskôr pôsobil na výletnej lodi v Barcelone a nakoniec si išiel vyskúšať aj prácu na súši, a to vo francúzskej reštaurácii v Londýne. „Stále ma to však ťahalo domov. Moja predstava bola ísť sa naučiť niečo do zahraničia a potom sa vrátiť späť a zúročiť to, čo som sa tam naučil“.


Dodáva, že tento prístup nie je medzi Slovákmi v zahraničí ojedinelý a veľa z nich by sa chcelo vrátiť, no nie sú na to vytvorené podmienky. Nedokázali by si totiž udržať štandard či nájsť uplatnenie. Cestou je podľa neho začať niečo vlastné a tak Pavol aj urobil. Po štyroch rokoch sa vrátil a v Kursalone v Trenčianskych Tepliciach otvoril reštauráciu. Kursalon Trenčianske Teplice je typický pre kúpeľné mestá a zvyknú sa v ňom organizovať rôzne kultúrne akcie pre návštevníkov mesta, vďaka čomu disponuje veľkou sálou. A práve to poskytlo Pavlovi možnosť na rozvoj biznisu. Reštaurácii sa darilo a napadlo mu organizovať vo vedľajšom salóne svadby.

Sálu si vždy prenajímali od kúpeľov, dnes už však celý Kursalon vlastnia a momentálne ho prerábajú na hotel. „Začalo sa to tým, že sme robili svadby, bavilo nás to a postupne prichádzal dopyt aj na eventy mimo našich priestorov, začali sme ich zabezpečovať, a tak vzniklo celé SpicyBrown,“ objasnil.


Smer východ
Svadby robia aj teraz a ich služby využili aj športovci ako Peter Sagan, Andrej Sekera, ale aj speváčka Mária Čírová. Dnes však tvoria iba časť ich portfólia a venujú sa eventom rôznych druhov po celom Slovensku. Dôležitou skupinou sú firemné akcie. Kľúčom k úspechu sú podľa Pavla dobré referencie a to, že sídlia v malom mestečku, považuje za výhodu. Mimo Bratislavy je totiž na trhu ešte stále veľká medzera a je ľahšie ponúknuť niečo, čo v regióne ešte nie je.


Zákazky však prijímajú z celého Slovenska a postupne rozmýš

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.