StoryEditor

Schmögnerová: Kiska zneužíva prezidentskú funkciu na budovanie svojej politickej kariéry

Zastropovanie veku odchodu do dôchodku na 65 rokov je správne, ale nie cez ústavný zákon, tvrdí pre HN exministerka financií Brigita Schmögnerová.

Onedlho ubehne 20 rokov od vášho nástupu na post ministerky financií. Prijali by ste tento post aj dnes?
Mnoho vecí sa nepohlo dopredu tak, ako by som si to bola predstavovala. Bolo by ešte čo robiť. Keď porovnávam, čo sme urobili za krátke obdobie medzi rokmi 1998 a 2002 a uplynulých 20 rokov, rezort mal byť ďalej. Oveľa viac sa mohlo urobiť v daňovej, dnes finančnej správe, ako i v daňovej politike. Myslím, že inde sa deje mnoho vecí tak, ako sa nám podarilo rozbehnúť.

Počas svojho mandátu ste spravili viacero zásadných reforiem práve v oblasti daní. Čo by bolo treba zmeniť dnes?
Dnes je situácia taká, že štruktúra daňových príjmov je v porovnaní s najrozvinutejšími európskymi štátmi značne deformovaná. Neprimerane veľký podiel pripadá na nepriame dane. Naopak, veľmi nízky podiel na majetkové a pomerne malý podiel na dane z príjmu yzických a právnických osôb. Štruktúra daňových príjmov by sa mala narovnať, aby bola porovnateľnejšia so špičkovými európskymi štátmi Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). V prípade priamych daní fyzických osôb by sa rozhodne mala nastaviť väčšia progresia. Inak by mala byť nastavená daň z dividend, v porovnaní s ostatnými štátmi je neprimerane nízka. No a v rámci majetkových daní máme v podstate iba daň z nehnuteľností. Chýba daň z dedičstva, ako aj daň z prevodu a prechodu nehnuteľností.

Podnikatelia však upozorňujú, že daňovo-odvodové zaťaženie je v porovnaní s inými európskymi krajinami veľmi vysoké. Dá sa nájsť rovnováha?
Myslím, že je prirodzené, že daňovník nechce platiť dane. Tomu sa netreba čudovať. Musí tu však byť snaha zo strany štátu nastaviť prostredie takým spôsobom, aby mohol plniť svoje hlavné úlohy. Z hľadiska daňovo-odvodového zaťaženia argumentácia, ktorú často používajú Klub 500 alebo Podnikateľská aliancia a iní, vychádza zo zjednodušeného pohľadu. Ich argumentácia sa opiera iba o daňovo-odvodové sadzby. Ak ich zrátame dohromady, číslo, ktoré vyskočí, sa zdá naozaj na prvý pohľad vysoké. No keď sa pozrieme na podiel daní a odvodov k HDP, čo je takzvaná zložená daňovo-odvodová kvóta, Slovensko má jednu z najnižších....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-12 11:23:02 - Feat.: - Title: Plán obnovy nevyužil príležitosť 02 - Modified: 2019-06-26 05:03:16 - Feat.: - Title: Daniam chýba progresívnosť 03 - Modified: 2018-12-15 22:10:55 - Feat.: - Title: Brigita Schmögnerová v HNtelevízii: V rozpočte je jeden výdavok, ktorý by som jednoznačne nemohla podporiť 04 - Modified: 2016-12-29 18:10:46 - Feat.: - Title: Schmögnerová: Brexit ako odstrašujúci príklad. Najväčší dopad bude mať na bežných Britov 05 - Modified: 2016-06-26 20:15:23 - Feat.: - Title: Ako ďalej po brexite? Británii by paradoxne mohli pomôcť imigranti, tvrdí Schmögnerová
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:32