StoryEditor

Elektronické náramky nás stáli dvestotisíc na jedného väzňa

21.08.2018, 00:00
Napriek obrovským nákladom na zavedenie elektronických náramkov sa tento alternatívny spôsob trestania u nás stále nepoužíva. Dôvodom je náročnosť procedúry.

Iba 128 väzňov. To je číslo osôb, na ktorých sa zatiaľ využili elektronické náramky, odkedy odštartoval pilotný projekt v roku 2015 s elektronickým monitorovaním trestancov. Pôvodne sa počítalo s využitím pre aspoň dvetisíc väzňov ročne. Zavedenie monitorovania nás napriek tomu stálo masívnych 27 miliónov eur. V priemere sme tak vynaložili 200-tisíc eur na náramok pre jedného väzňa. V súčasnosti sa s nimi monitoruje iba 46 osôb. Je to dokonca pokles oproti číslam za minulý rok, keď náramky nosilo 78 osôb. Jedným z obvinených, na ktorých sa tento alternatívny trest v súčasnosti skúša, je aj Pavol Rusko.
Elektronické náramky sa používajú najmä ako alternatíva oproti väzeniu. Pri menej závažných trestných činoch môže odsúdený požiadať o uloženie alternatívneho trestu, napríklad aj vo forme náramku. Ak súd žiadosti vyhovie, odsúdený nenastúpi do výkonu trestu, ale obmedzí sa mu sloboda pohybu. Tá ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:27