Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
22.08.2018, 00:00

Nestačí nájsť recepty na roztoky, najťažšie je farbenie látky

Tradičnú techniku na farbenie látky, takzvanú modrotlač nezdedil po rodinných majstroch, napriek tomu sa touto technikou Matej Rabada živí päť rokov.

Nestačí nájsť recepty na roztoky, najťažšie je farbenie látky
Zdroj: HN/PETER MAYER

Študovali ste textilný dizajn. Ako ste sa k tomuto odboru dostali?

Bola to jasná voľba, už na strednej Škole úžitkového výtvarníctva v Ružomberku som študoval textilné výtvarníctvo so zameraním na textilnú tlač. Tam som sa oboznámil so sieťotlačou a s nejakými tlačiarenskými a farbiarskymi technikami. Pôvodne som chcel na strednej škole študovať grafiku. Na prijímačkách som sa však potreboval odvolať a na odvolanie mali voľné miesto práve na textilnej tvorbe. Už na strednej škole som vedel, že to bola správna voľba oproti grafike. Takže Vysoká škola výtvarného umenia v Bratislave a na nej katedra textilu bola prirodzená voľba. Tam som si však už potreboval nájsť niečo, na čom budem ďalej stavať, aby som sa v textilnom dizajne posunul ďalej.

Ako sa z toho niečoho stala modrotlač?

Modrotlač som hľadal dlho. Aj keď som už predtým tvoril sieťotlačou. Keď sme mali na škole nejaké zadania a mali sme tvoriť aj inou technikou, vždy som to nejako obabral tak, aby som mohol použiť sieťotlač. Tie návrhy som tomu prispôsoboval. Robiť však len túto techniku sa mi zdalo málo a chcel som to povýšiť na niečo vzácnejšie a zaujímavejšie. Vtedy som sa dozvedel, že na Slovensku zanikla výroba modrotlače. To bol jeden z prvých podnetov. Bolo to pred mojou bakalárskou prácou a ja som potreboval nejaký projekt.

Prečo u nás modrotlač zanikla?

V roku 2010 zomrel posledný majster, ktorý sa tomu venoval a po ňom to už

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.