Slovensko sa dnes lúči s významnou osobnosťou. Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefa Makúcha bol totiž Michal Kováč nielen prvým prezidentom samostatného Slovenska, ale aj významným predstaviteľom financií a bankovníctva. "Iba normalizačný proces od roku 1970 zabránil Michalovi Kováčovi využiť bohaté skúsenosti, ktoré nadobudol ako námestník riaditeľa londýnskej pobočky Živnobanky a úspešne zavŕšiť nomináciu do funkcie guvernéra Federálnej emisnej banky, ktorá mala byť v rámci reformného procesu zriadená," uviedol v stanovisku pre médiá Makúch s tým, že Kováč sa však naďalej venoval problémom menovej politiky a bankovníctvu a svoje poznatky a skúsenosti využíval v oblasti výskumu. "Významnou mierou tiež prispel k úspešnému rozvoju NBS," podotkol Makúch.TASR/Michal Svítok
StoryEditor

NBS varuje pred pyramídovými podvodmi. Na čo si musíte dať pozor?

23.08.2018, 12:17
Autor:
TASRTASR
Pyramídové schémy fungujú na princípe, že peňažné prostriedky, ktoré človek investuje, slúžia najmä na to, aby boli vyplatené tým, ktorí peniaze vložili skôr a čakajú zhodnotenie investície.

Spotrebitelia by mali byť obozretní, ak ich láka investícia s neuveriteľne vysokým výnosom.

Ak sa chcú o investičnej príležitosti dozvedieť viac a spoločnosť je ochotná informácie poskytnúť len v prípade zaplatenia členského poplatku, vstupnej investície alebo za odporúčanie svojim známym, môže ísť o pyramídový podvod. Pred takýmito praktikami varuje Národná banka Slovenska (NBS).

Ľudia by si mali dávať pozor, ak sľubuje investičná ponuka príliš veľké zhodnotenie. "Buďte opatrní a zvážte, či môže byť sľubovaný zisk reálny. Pozrite sa na internete, aké výnosy môžete dosiahnuť u konkurencii a či nie je zhodnotenie nereálne. Zvýšte pozornosť, ak je sľubovaný garantovaný výnos," odporúča ľuďom regulátor.

Ako funguje pyramídová hra?

Dobré je, ak si spotrebiteľ danú spoločnosť vždy preverí, či je subjekt pod dohľadom NBS a či má povolenie na podnikanie v danej oblasti. Dá sa tak urobiť na webovej stránke národnej banky, ktorá zverejňuje aj upozornenia.

"Varovným signálom môže byť sídlo spoločnosti, ktorá ponúka svoje služby výlučne cez internet, pričom sídlo má v daňovom raji alebo mimo Európskej únie. Preverte, či sa spotrebitelia v diskusných fórach nesťažovali na túto spoločnosť, respektíve či spotrebitelia pred vami už neprišli o svoje finančné prostriedky," odporúča ľuďom NBS.

Pyramídové schémy fungujú na princípe, že peňažné prostriedky, ktoré človek investuje, slúžia najmä na to, aby boli vyplatené tým, ktorí peniaze vložili skôr a čakajú zhodnotenie investície.

"Veľká časť slúži na vyplatenie zisku manažmentu. Takto to funguje, až kým nie je čo vyplácať, respektíve nie je možné nájsť nových investorov a pyramída skrachuje," vysvetľuje národná banka.

NBS: Obráťte sa na políciu

Ak sa spotrebiteľ stal obeťou takejto pyramídy, má viacero možností, ako si pomôcť. Potrebné je obrátiť sa priamo na políciu alebo prokuratúru a tiež to oznámiť aj samotnej NBS.

"Národná banka spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní. Aj keď NBS nemá právo vymôcť peňažné prostriedky, môže vydať upozornenie a pomôcť tak ostatným spotrebiteľom," doplnila NBS.

Regulátor spotrebiteľom odporúča, aby si nikdy neuzatvárali zmluvu na finančný produkt alebo službu, ako napríklad pôžičku, poistenie, investíciu, sporiaci produkt, dôchodkové sporenie, inak ako prostredníctvom subjektu, ktorý má na svoju činnosť povolenie.

Okrem toho by si mali zvážiť, či sú ochotní podstúpiť riziko, že prídu o všetky vložené peňažné prostriedky, ak investujú cez neznámu spoločnosť.
Ľudia by si tiež mali dopriať dostatok času na rozmyslenie.

"Seriózna spoločnosť spotrebiteľa neuháňa," upozornila NBS s tým, že takéto investície nie sú kryté Garančným fondom investícií a ak napríklad spoločnosť zanikne, k svojim peňažným prostriedkom sa človek pravdepodobne nikdy nedostane.

"Venovať zvýšenú pozornosť je potrebné produktom a službám, ktoré nie sú dohliadané NBS. Ide napríklad o virtuálne meny, crowdfunding, P2P pôžičky," dodala NBS.

Pozrite si archívny rozhovor s guvernérom NBS Jozefom Makúchom:

01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:10