StoryEditor

Slovenské firmy bijú na poplach, chýba im pracovná sila. Pellegrini reaguje novými opatreniami

28.08.2018, 09:25
Autor:
TASRTASRredred
Na vláde prebieha rokovanie o problematike riešenia nedostatku pracovnej sily.

Pre nedostatok pracovnej sily musí Slovensko prijať v oblasti riadeného dovozu pracovnej sily niekoľko opatrení. Skrátiť by sa mali niektoré procesy pri zamestnávaní cudzincov.

V najbližších dvoch týždňoch majú všetky štátne orgány, ktoré majú na starosti povoľovací proces pri zamestnávaní cudzincov, predložiť balík ďalších opatrení, ktoré zjednodušia tento proces.

Avizoval to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po skončení rokovania o problematike riešenia nedostatku pracovnej sily.

Pellegrini ďalej povedal, že chce rokovať s Úradom splnomocnenca vlády pre rómske komunity o tom, ako zlepšiť zamestnateľnosť Rómov na trhu práce.

Situácia vo firmách je totiž kritická, pretože majú problém s nedostatkom pracovnej sily. Podľa premiéra bude potrebné nájsť nejaký motivačný systém pre firmy, ktoré budú chcieť zamestnať Rómov, a ak ich udržia v práci viac ako dvanásť mesiacov, firmy by podľa premiérových slov "mohli dostať nejaký benefit".

Začína sa diať u nás doteraz nevídaný jav, firmy niekedy musia odmietať zákazky. To je niečo s čím sa nemôžeme zmieriť," povedal Pellegrini.

Pellegrini (Smer-SD) opäť zopakoval, že vláda by sa mala zaoberať tým, či je dostatočný tlak na tých, ktorí nechcú pracovať a poberajú sociálne dávky, aby sa zamestnali. Zatiaľ však konkrétne obrysy návrhu na možné krátenie sociálnych dávok nie sú.

Podľa premiéra je potrebné nájsť efektívny spôsob, ako ľuďom, ktorí by pracovať mohli, ale odmietajú to, možno skorigovať sociálne dávky. Možné riešenie zamestnania týchto ľudí vidí v štátnych firmách, ktoré by ich mohli využiť.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:06