Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
05.09.2018, 00:00

Vinári dostali výnimku. Majú sladšie hrozno

V dôsledku tepla boli kyseliny z hrozna tento rok odbúravané vo zvýšenej miere. Výrobcovia ich musia nahrádzať dodatočne.

víno, vinohrad
Zdroj: StockExpert

Tohtoročná úroda hrozna slovenských vinárov a vinohradníkov prekvapila kvantitou. No čo sa týka jeho kvality, tá výrazne zaostáva. V dôsledku klimatických podmienok, ktoré tento rok potrápili farmárov i pestovateľov takmer vo všetkých regiónoch, hrozno buď dozrelo priskoro, je príliš sladké, alebo nemá dostatok šťavy. Výrobcovia sa pred mesiacom dočkali udelenia výnimky zo strany agrorezortu, ktorý im prvýkrát umožnil predávať burčiak o niekoľko dní skôr, než to normálne povoľuje zákon. Na začiatku týždňa im bola udelená ďalšia výnimka, o ktorú vinári žiadali znova kvôli počasiu: tento rok budú môcť vo víne a v mušte zvyšovať obsah kyselín.

Tretíkrát za desaťročie
Pritom Slovensko sa na základe svojich klimatických podmienok nachádza podľa Európskej únie vo vinohradníckej zóne B. To znamená, že zvyšovanie obsahu kyselín v tejto oblasti je zakázané. „Povolené je len v prípade nepriaznivých klimatických podmienok, ako napríklad tento rok, keď sa pre vysoké teploty zvýšila cukornatosť hrozna,“ informuje Zuzana Peiger Ačjaková z odboru komunikácie agrorezortu. Podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu sa vo vegetačnom období teplota vzduchu dlhodobo pohybovala o sedem stupňov Celzia nad dlhodobým priemerom. Výnimku na zvyšovanie obsahu kyselín

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.