StoryEditor

Namiesto úradov práce školenia priamo vo firme. Richter prekope rekvalifikácie​

Minister práce Ján Richter chce zmeniť systém rekvalifikačných kurzov. Tvrdí však, že v rámci zamestnávania cudzincov už nemá čo spraviť.

Minulý týždeň premiér Peter Pellegrini ohlásil zmeny, ktoré uľahčia zamestnávanie cudzincov. Ešte donedávna váš rezort tvrdil, že sa namiesto zamestnávania cudzincov chce sústrediť na našich nezamestnaných. Zmenila sa situácia?
Štatistiky nezamestnanosti už minimálne posledné dva mesiace signalizujú, že sa dostávame na dno. To dno by som vnímal skôr regionálne, lebo je diametrálny rozdiel medzi západom a východom. Aj napriek tomu, že na úradoch práce evidujeme okolo 180-tisíc ľudí, tak štrukturálne zďaleka nezodpovedajú potrebám trhu práce.

Ministerstvo práce predstavilo aktuálne čísla nezamestnanosti za mesiac júl :



V súčasnosti máme 5,5-percentnú nezamestnanosť. Dá sa ísť podľa vás ešte nižšie?
Určite sa dá ísť ďalej. Treba si uvedomiť, že zo 180-tisíc evidovaných nezamestnaných je asi 80-tisíc, ktorí sú evidovaní do šiestich mesiacov. To znamená, že prácu stratili v krátkom čase z objektívnych dôvodov, býva napríklad relatívne dosť hromadných prepúšťaní. Čiže tých 80-tisíc ľudí je v relatívne krátkom čase pripravených opäť sa zaradiť do pracovného procesu. Sú aj vzdelaní, majú aj pracovné návyky, možno iba čakajú na vhodnú ponuku.

Máme tu však veľkú časť dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú prevažne na východe krajiny, a nedostatok pracovnej sily, ktorá je zas najmä na západe.
Tá situácia sa už trochu mení. Investori prichádzajú aj na východ. Trochu ma mrzí, že tam nepríde štvrtá automobilka. Pre región by bola zaujímavá. Aj keď je na východe veľmi veľa nezamestnaných, ich štruktúra a vzdelanie celkom nezodpovedajú dajme tomu potrebám štvrtej automobilky. Budeme musieť ešte viac investovať do rekvalifikácie a vzdelávania.

Nedávno ste rokovali s automobilkami a sľúbili ste im rekvalifikovať päťtisíc ľudí pre automobilový priemysel. Ako to chce...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:14