StoryEditor

Fico oznámil zvýšenie platov, hovorí aj o ďalšom výraznom zvyšovaní minimálnej mzdy

12.09.2018, 13:40
Autor:
TASRTASRlmlm
Novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme sa dotkne približne 230-tisíc zamestnancov.

Šéf Smeru Robert Fico predstavil sociálne opatrenia, po ktorých narastú platy v štátnom a verejnom sektore. Tieto opatrenia podľa Ficových slov budú stáť štvrť miliardy eur.

"Podstatou opatrení bolo, aby sme dali do jednej úrovne najnižšie platové triedy s miniminálnou mzdou. Vo verejnej správe je 12 platových tried, až 8 bolo pod úrovňou minimálnej mzdy, v štátnej správe sú také dve," povedal Fico.

Chystá sa ďalšie zvýšenie minimálnej mzdy

"S veľkým uspokojením konštatujeme, že v prvom čítaní bol schválený zákon, ktorého podstatou bolo, aby sme dali do jednej úrovne najnižšie platové triedy s minimálnou mzdou," poznamenal na stredajšej tlačovej konferencii Fico.

Návrh zákona podľa neho zabezpečí, že žiadna platová trieda vo verejnej alebo štátnej správe nebude nižšie, ako je minimálna mzda. Upozornil na to, že dohoda na tomto návrhu bola náročná aj z hľadiska financovania.

Zároveň predpokladá, že v najbližších rokoch bude minimálna mzda rásť.

"V roku 2019 rátame s minimálnou mzdou na úrovni 520 eur. Som presvedčený, že ak sa bude dariť ekonomike, tak na rok 2020 môžeme uvažovať o ďalšom výraznom zvyšovaní minimálnej mzdy. Ja by som bol rád, keby sme sa dostali na úroveň 550 alebo 560 eur,“ načrtol Fico.

230-tisíc zamestnancov

Novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme sa dotkne približne 230-tisíc zamestnancov.

"Len v priebehu jedného roka nás to bude stáť takmer štvrť miliardy eur. Ide o obrovskú sumu peňazí a do tohto sa postupne pridá aj zvyšovanie platov vo verejnej a štátnej správe. Bavíme sa o sume, ktorá bude mimoriadne vysoká. Prakticky všetci poslanci hlasovali za tento návrh, čo asi potvrdzuje, že sme trafili klinec po pomyselnej hlavičke," myslí si Fico.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) označil zmeny, ktoré má právna norma priniesť, aj za rozumný kompromis medzi odborármi a Združením miest a obcí Slovenska. "Potrebujeme odborníkov aj vo verejnej a štátnej službe a preto je nevyhnutné k tomu vytvoriť aj primerané, štandardné mzdové podmienky," doplnil Richter.

Širokú podporu v parlamente získal aj návrh o kolektívnom vyjednávaní poslanca Erika Tomáša (Smer-SD). Po novom sa budú môcť kolektívne zmluvy uzatvárať na viac ako jeden rok. "Svedčí to asi o tom, že sa celé politické spektrum zhodne na tom, že štátni a verejní zamestnanci si naozaj peniaze zaslúžia," dodal Tomáš.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:42