Dostavba Mochoviec. Vyvážený energetický mix a zvyšovanie bezpečnosti dodávok energie sú cieľmi v oblasti energetiky. Podpora bude smerovať do zelených zdrojov, ale aj jadra. Vláda vytvorí podmienky pre dostavbu 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Analyzuje aj možnosti nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice. 13 percent spotreby elektriny na Slovensku pokryje dostavba každého z dvojice dokončovaných reaktorov.Archív HN
StoryEditor

Na majetky Slovenských elektrární má mať záložné právo britská schránka, spoločnosť to odmieta

12.09.2018, 17:45
Autor:
chocho
Slovenské elektrárne tvrdia, že ide o renomovaného a profesionálneho poskytovateľa služieb pre banky.

Slovenské elektrárne v auguste podpísali tri záložné zmluvy, z ktorých vyplýva záložné právo na väčšinu majetku spoločnosti. Informuje o tom na základe vlastných informácií týždenník Plus 7 dní na svojom webe.

V správe, ktorú má redakcia k dispozícii, sa uvádza, že "založený je hnuteľný a nehnuteľný majetok závodov vodných elektrární, jadrových elektrární Bohunice V2 a všetkých štyroch blokov Mochoviec. Zo zálohy sú však vylúčené napríklad elektrina, vedľajšie energetické produkty alebo jadrové palivo.“

Majetok v hodnote miliárd

Štát v Slovenských elektrárňach drží menšinový podiel vo výške 34 percent.

Verejné informácie z Notárskeho centrálneho registra záložných práv ukazujú, že elektrárne ručia majetkom v hodnote piatich miliárd eur. Dôvodom bolo zabezpečiť pohľadávky financujúcich bánk pre prípad, ak by Slovenské elektrárne svoje niekoľkomiliardové dlhy nedokázali splácať.

Plus 7 dní na základe vlastných informácií ďalej tvrdí, že na strategické objekty elektrární - všetky vodné aj jadrové elektrárne - má záložné právo britská schránková spoločnosť Glas Trust Corporation Limited so sídlom v Londýne.

Za touto schránkou by malo stáť konziorcium bánk, od ktorých si Slovenské elektrárne požičali stovky miliónov eur.

Nejde o schránku, tvrdia elektrárne

Slovenské elektrárne sa však bránia a tvrdia, že spoločnosť Glas Trust Corporation Limited nie je žiadna schránka, ale "renomovaný, profesionálny poskytovateľ služieb pre banky na základe medziveriteľských dohôd, ktoré sa uzatvárajú v prípade spoločností financovaných viacerými bankami."

"Keďže Slovenské elektrárne sú financované viacerými bankami, z praktických dôvodov a v súlade s medzinárodnom praxou bola aj v našom prípade uzatvorená medziveriteľská dohoda. Na to, aby nebolo potrebné na listy vlastníctva zapisovať každú úverujúcu banku osobitne, prípadne robiť zmeny zakaždým, keď sa zmení niektorý z veriteľov, veritelia sa dohodli, že záložné právo bude zriadené v prospech tejto spoločnosti, ktorá má dôveru od všetkých našich financujúcich bánk," píše v stanovisku hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský.

Zároveň upozorňuje, že založenie majetku spoločnosti nie je ničím nezvyčajným. "Ide o rovnaký princíp, ako keď si niekto vezme hypotéku a zakladá nehnuteľnosť. Táto skutočnosť nemá absolútne žiaden vplyv na prevádzku ani bezpečnosť našich elektrární," ubezpečuje.

Reakcia ministerstva

„Ministerstvo hospodárstva ako menšinový akcionár nemá žiadne informácie, že by bol majetok spoločnosti SE a.s zakladaný v prospech schránkovej spoločnosti. Práve naopak má informáciu o tom, že veritelia spoločnosti Slovenské elektrárne a.s., kde ide o viac ako desať inštitúcií, vrátane slovenských bánk, sa ešte minulý rok na základe medziveriteľskej dohody dohodli na zriadení agenta na zabezpečenie. Všetci veritelia SE a.s. sa z čisto praktických dôvodov dohodli, že sa ich záložné právo zaregistruje práve v mene agenta na zabezpečenie.

Úlohu agenta plní spoločnosť GLAS TRUST CORPORATION LIMITED, ktorá pôsobí na Londýnskom trhu ako profesionálny poskytovateľ obdobných služieb pre banky. Táto spoločnosť riadne zastupuje záujmy veriteľských bánk a nejde teda o žiadnu schránkovú spoločnosť! Štandardnosť postupu si prosím pokojne preverte aj u slovenských bánk, napríklad spoločnosti Tatrabanka.

 

01 - Modified: 2022-02-23 10:44:24 - Feat.: - Title: Zastropovanie cien energií prinesie aj negatíva. Domácnosti môžu mať v budúcnosti problém 02 - Modified: 2022-02-18 13:23:45 - Feat.: - Title: Vybavili Matovič so Sulíkom naozaj extra lacnú elektrinu? Isté to ešte vôbec nie je 03 - Modified: 2022-02-16 11:47:42 - Feat.: - Title: Vláda stiahla "jadrovú daň," je za tým rokovanie so Slovenskými elektrárňami 04 - Modified: 2022-02-14 14:24:51 - Feat.: - Title: Strategická chyba vlády, ktorá podkopáva elektrárňam nohy 05 - Modified: 2022-02-13 11:43:07 - Feat.: - Title: Sulík: Šéf elektrární preháňa. Pre päť eur navyše určite nehrozí prepúšťanie zamestnancov ani bankrot
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:08