Tankovanie, nafta, benzínReuters
StoryEditor

Ceny benzínu na Slovensku rastú. Jednou z príčin môže byť aj hurikán Florence

14.09.2018, 09:27
Autor:
klkl
Ceny benzínu dosiahli uplynulý týždeň najvyššiu úroveň od októbra 2014.

Priemerné ceny pohonných hmôt na Slovensku rastú. Cena 95 oktánového benzínu dosiahla v uplynulom týždni úroveň 1,443 eura za liter. Vyššie bola naposledy v 43. týždni (20.-26. 10.) v roku 2014. Liter benzínu vtedy stál 1,445 eura za liter. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. 

Video ukazuje, ako sa zo Slovenska stala automobilová veľmoc:

​Cena nafty bola v uplynulom týždni na úrovni 1,292 eura za liter. Túto hranicu však motorová nafta  krátkodobo prekonala aj v tomto roku, keď sa na prelome mája a júna dostala na priemernú cenu 1,308 eura za liter. Keby nebolo tohto krátkodobého zvýšenia, tak by sme aj pri nafte mohli hovoriť o najvyššej cene od októbra 2014. 

Podľa analytika Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Finlord sa však treba pripraviť na ďalšie zdražovanie. "Ceny pohonných hmôt budú postupne rásť," hovorí Tomčiak pre HN.

Rôzne odhady

"Za posledný rok už benzín zdražil o 16 centov na liter a nafta zdražila o 20 centov na liter. V následujúcich dvoch týždňoch očakávame ďalšie zvýšenie cien o 1 až 2 centy," varuje analytik. 

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers však očakáva v najbližších týždňoch iný vývoj. "Na základe aktuálneho vývoja cien palív v Rotterdame očakávame do najbližších 2-3 týždňov pri benzíne priestor pre mierny pokles, do 1-2 centov a pri diesli očakávame stagnáciu cien okolo aktuálnych úrovní," hovorí pre HN. 

Dlhodobý pohľad je však na teraz otázny. Boros spomína viacero faktorov, ktoré ovplyvnia vývoj ceny ropy a teda aj ceny pohonných hmôt na Slovensku. "Nevylučujeme, že sa ropa Brent dostane nad úroveň 80 dolárov za barel. K tomu by bolo potrebné, aby na americké pobrežie Mexického Zálivu zavítal silný hurikán, prípadne aj správy o vyššom než očakávanom poklese exportov z Iránu. Pokiaľ sa z toho nič neudeje, tak očakávame stagnáciu ropy Brent v pásme 70-80 dolárov za barel. Ku koncu roka sa budú sledovať aj signály ohľadom kvót pre ťažbu OPECu a Ruska na budúci rok. Pokiaľ ostanú nezmenené, resp. budú zvýšené len mierne, tak by ropa mohla ísť vyššie."

Dôvodom sú ceny ropy

Dôvodom rastu cien pohonných hmôt na Slovensku je podľa analytikov rast cien ropy na globálnych trhoch. Brent na svetových trhoch dosahuje úroveň 80 dolárov za barel. "Pred mesiacom sa cena pohybovala na úrovni 71 dolárov. Ropa zdražuje v dôsledku poklesu globálnych zásob," vysvetľuje Tomčiak. 

"Celosvetová spotreba ropy postupne rastie nielen v rozvinutých štátoch, ale predovšetkým v ázijských rozvíjajúcich sa štátoch," uzatvára analytik. 

Boros vymenúva aj dôvody, ktoré v uplynulých týždňoch spôsobili rast cien čierneho zlata. Prvým sú obavy z výpadku iránskeho exportu. Boros tvrdí, že síce sa OPEC zaviazal tieto výpadky kompenzovať, výpadky môžu byť vyššie, než sa čakalo. Pôvodne sa čakávalo, že exporty z Iránu klesnú zhruba o milión barelov za deň ako to bolo počas posledných sankcií. USA však prednedávnom vyhlásili, že budú diplomaticky tlačiť na to, aby klesli exporty z Iránu na nulu," vysvetľuje analytik.

Druhým dôvodom je počasie. Hurikánová sezóna v USA môže ovplyvniť ťažbu ropy v Mexickom zálive. "Minulý týždeň to bola tropická búrka Gordon, teraz sa sleduje zase Florence,"  uzatvára analytik. Hurikány v USA tak môžu nepriamo spôsobovať rast benzínu na našich pumpách. 

01 - Modified: 2024-04-19 12:50:02 - Feat.: - Title: Ceny benzínu mierne klesnú do príchodu hlavnej motoristickej sezóny, predpokladá analytik 02 - Modified: 2024-04-19 09:49:43 - Feat.: - Title: Ceny benzínov v minulom týždni mierne zdraželi, viac zaplatíme aj za naftu 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:04 - Feat.: - Title: Európe chýba top palivo, jeho cena preto stúpa. Dôvod je až ďaleko za Atlantikom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:28