Šéf Smeru Robert FicoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Návrh Smeru na ústavné zastropovanie dôchodkového veku je v druhom čítaní aj s hlasmi opozície

18.09.2018, 17:30
Autor:
TASRTASR
Návrh koaličnej strany Smer-SD získal 93 hlasov z 145 prítomných poslancov.

Ústavný návrh na zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov posunul parlament do druhého čítania. Návrh koaličnej strany Smer-SD získal 93 hlasov z 145 prítomných poslancov.

Strana Smer v máji predstavila svoj návrh na zastropovanie dôchodkového veku: 

Za návrh hlasovali aj niektorí opoziční poslanci, napríklad z hnutia Sme rodina a ĽSNS. Za návrh hlasovali aj niektorí poslanci koaličného Mosta-Híd, ktorý sa od začiatku k návrhu staval kriticky. Návrh nepodporila Lucia Žitňanská, niekoľkí sa zdržali, ako napríklad Béla Bugár. Proti návrhu boli poslanci SaS, ale aj niektorí poslanci hnutia OĽaNO.

Poslanci Smeru-SD navrhujú dať do ústavy formuláciu, že "vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov. Za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu každý, kto vychoval dieťa, má právo na primerané zníženie maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe".

Okrem zastropovania veku odchodu do dôchodku má byť Ústavou SR garantované aj ustanovenie o minimálnej mzde. Poslanci navrhujú zakotviť ústavnú garanciu zamestnanca na odmenu, ktorá nebude nižšia ako minimálna mzda.

"Ide o základný nástroj zabezpečenia, aby zamestnanec mal garantovanú najnižšiu úroveň odmeny za vykonanú prácu v súvislosti s jeho právom na odmenu, ktorá mu zabezpečí dôstojnú životnú úroveň," zdôvodňujú poslanci Smeru-SD.

Podrobnosti o spôsobe úpravy minimálnej mzdy a kritériách, na základe ktorých má dôjsť k úprave minimálnej mzdy, ustanoví zákon.

Cieľom novely ústavného zákona je aj dosiahnuť, aby zmenami v prístupe k zabezpečeniu občanov na starobu nedochádzalo k postupnému oslabeniu ich práv na primerané hmotné zabezpečenie v starobe a k znižovaniu udržateľnosti systému dôchodkového zabezpečenia ako celku. Preto poslanci navrhujú, aby boli v Ústave SR ukotvené základné piliere dôchodkového zabezpečenia.

"Primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia. Štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok," uvádza sa v návrhu ústavného zákona.

O návrhu mali poslanci hlasovať ešte na júnovej schôdzi. Hlasovanie však bolo presunuté na september kvôli viacerým nezhodám v koalícii. Výhrady k návrhu mala od začiatku strana Most-Híd, jej poslanci mali pri utorkovom hlasovaní "voľnú ruku". Na definitívne schválenie zmeny Ústavy SR je potrebná ústavná väčšina, teda aspoň 90 hlasov. Koalícia tak potrebuje aj hlasy opozície.

01 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum) 02 - Modified: 2024-04-05 17:04:36 - Feat.: - Title: Pragmatický Smer? Do ktorej zo štyroch kategórií patrí Ficova strana 03 - Modified: 2024-03-25 15:49:28 - Feat.: - Title: Minister Tomáš: Pri opätovnom zavedení dôchodkového stropu sa môžeme inšpirovať v Česku 04 - Modified: 2024-03-20 16:43:00 - Feat.: - Title: Uvrhnú nás voľby z centra politického diania na perifériu Európy? 05 - Modified: 2024-03-18 12:33:35 - Feat.: - Title: Prieskum: Smer zvýšil náskok pred progresívcami, Danko je mimo parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:16