StoryEditor

Bude to niečo stáť, priznal Erik Tomáš. Z čoho chce Smer zastropovanie dôchodkov zaplatiť?

20.09.2018, 19:00
S Erikom Tomášom sme sa v HNtelevízii rozprávali o návrhu ústavného zákona na zastropovanie veku odchodu do dôchodku.

O zastropovaní veku odchodu do dôchodku, ktoré presadzuje najmä najsilnejšia vládna strana Smer s podporou viacerých subjektov vrátane opozičných, sme sa v HNtelevízii rozprávali s poslancom strany Roberta Fica Erikom Tomášom, ktorý je spoluautorom tejto novely Ústavy.

"Trochu sa strácajú dva dôležité momenty, ktoré tento návrh má priniesť," vyhlásil Tomáš o zákone, ktorý zatiaľ v prvom čítaní prešiel hlasmi 93 poslancov parlamentu. Ide o zakotvenie minimálnej mzdy v Ústave a uznanie, že dôchodkový systém na Slovensku stojí na troch pilieroch, čo je podľa neho podanie ruky smerom k pravici.

"Teda priznávame aj ten druhý dôchodkový pilier, ktorý bol z našej strany už mnohokrát veľmi kritizovaný a upravovaný. Stále trváme na tom, že opodstatnene," priblížil.

Podľa Tomáša je zastropovanie dôchodkového veku "vyslovene" sociálne opatrenie. "My priznávame, že to bude niečo stáť, ale nemôžeme dovoliť, aby ľudia pracovali až, ako sa hovorí, do smrti," vyhlásil.

A z čoho chce Smer zastropovanie dôchodkov zaplatiť? "Výdavky na dôchodky budú klesať až do roku 2035 - 36, potom príde generácia takzvaných Husákových detí, to sú tie silné ročníky. A po tých Husákových deťoch sa to zase trošku zastabilizuje," tvrdí poslanec Smeru v rozhovore.

Tvrdí, že je dostatok času na reformy a štrukturálne zmeny v dôležitých oblastiach, aby sa náklady na zastropovanie dôchodkov vykompenzovali. "Aj keď hovorím jedným dychom, tvrdíme, že každé sociálne opatrenie vrátane tohto niečo bude stáť," dodal.

"Peter Kažimír (minister financií, pozn. red.) už pred letom, keď sa diskutovalo o tejto téme, povedal, že by bolo vhodné a Inštitút finančnej politiky to potvrdil, ten dôchodkový strop naviazať na zákon o dlhovej brzde. To znamená, že keby išli v súzvuku a ten dlh by sa nenáležite zvyšoval aj kvôli dôchodkovému stropu, tak by sa pristúpilo k prehodnoteniu tohto opatrenia," vyjadril sa Tomáš.

Viac sa dozviete v rozhovore.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 12:17:02 - Feat.: - Title: Rezort podrží bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil zánik. Pomohol zákon o dotáciách, tvrdí Tomáš 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:07