Bankovníctvo v mobilnom telefóne. Bezkontaktná platba má byť čoskoro samozrejmosťou.Reuters
StoryEditor

Banky nebudú plošne zasielať štátu údaje z bankových účtov podnikateľov

26.09.2018, 13:09
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo pôvodne v novele navrhovalo, aby mal štát viac informácií o účtoch podnikateľov, čím chcelo zintenzívniť boj proti daňovým podvodom.

Banky nebudú musieť štátu zasielať plošne informácie z účtov podnikateľov. Rezort financií upustil od tohto návrhu v novele zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu, ktorú v stredu schválila vláda.

Právnou normou sa tak do slovenského právneho poriadku preberie najmä eurosmernica zameraná na riešenie tejto problematiky.

Ministerstvo pôvodne v novele navrhovalo, aby mal štát viac informácií o účtoch podnikateľov, čím chcelo zintenzívniť boj proti daňovým podvodom.

K návrhu však mali viaceré subjekty zásadné výhrady. V platnosti tak zostáva aktuálna legislatíva, podľa ktorej má finančná správa na vyžiadanie prístup k bankovým údajom konkrétneho subjektu, teda právnickej alebo fyzickej osoby. Plošné žiadosti o údaje nebudú naďalej teda možné.

"Z dôvodu prebiehajúcej rozsiahlej odbornej diskusie k problematike plošného poskytovania údajov, ktoré sú predmetom bankového tajomstva, MF SR uvedené ustanovenie zo zákona o bankách vypustilo," zdôvodnil rezort v rámci pripomienkového konania.

Súčasťou schválenej novely vládou sú však napríklad zmeny v zákone o povinnom zmluvnom poistení týkajúce sa minimálnych súm podľa eurosmernice o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla či ďalšie zmeny týkajúce sa zrušenia povinnosti zriadiť stály rozhodcovský súd Slovenskej bankovej asociácie.

Novelou zákona sa majú aj zefektívniť procesy súvisiace s fondmi kolektívneho investovania. Novela obsahuje aj zmeny, ktoré sa dotknú zákona o obchodnom registri, o dohľade nad finančným trhom, o konkurze a reštrukturalizácii či spotrebiteľských úveroch.

01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:57