StoryEditor

Pri Dunaji vyrastie nová štvrť od J&T. Pozrite sa, ako zmení Bratislavu

28.09.2018, 09:28
Autor:
TASRTASR
Spoločnosť J&T Real Estate predstavila novú štvrť pri Dunaji.

V Bratislave pri Dunaji vzniká nová mestská štvrť s názvom Eurovea City. Jej časť je už začatá a developerská spoločnosť J&T Real Estate (JTRE) má v dlhodobom zámere plánované veľké zmeny s vytvorením nového centra.

"Pri Slovenskom národnom divadle máme víziu vytvoriť komplexný verejný priestor pre rezidentov aj návštevníkov. Začalo to rekonštrukciou bývalého Presscentra, čiže budovou Tower 115 a plánujeme pokračovať. Chceme, aby naše projekty vznikali v zhode s mestom a jeho obyvateľmi. Prichádzame s ucelenými koncepčnými návrhmi, urbanistickým riešením štvrte, jej verejných priestorov pre chodcov i riešením dopravy električkou," uviedol na piatkovej prezentácii Peter Korbačka zo spoločnosti JTRE, ktorá je už 20 rokov developerom v Bratislave. 

Pribinova ulica ako peší bulvár

Podľa architekta Radoslava Grečmala z GFI plánované zámery vychádzajú zo schváleného územného plánu mesta z roku 1988. Organizácia zástavby a regulačné podmienky rozvoja zóny Pribinova sú dodržiavané.

Ide najmä o súbežné stavebné čiary zástavby orientovanej k nábrežiu, pri bulvári Pribinova a k Landererovej ulici, ale aj o formu blokovej zástavby charakteristickej so susediacim územím Starého Mesta. Systém definuje aj výškovú hladinu zástavby, tá graduje od Dostojevského radu ku Košickej ulici.

"Objekty, ktoré vznikli a aj v budúcnosti pribudnú, tento systém plne rešpektujú a pretvárajú do podoby novej mestskej štvrte. Pribinovu ulicu vidíme ako peší bulvár, spojnicu od Mosta Apollo po Šafárikovo námestie s minimalizáciou automobilovej dopravy," prezradil Grečmal.

Miesto, ktoré podporí všetky druhy mobility

Renomovaná barcelonská architektka Beth Galí pracuje na celkovom riešení verejných priestorov v Eurovea City. Predstavila návrh organizácie bulváru Pribinova ako miesta, ktoré podporí všetky druhy mobility a bude priateľské k chodcom.

Bulvár tvorí hlavnú os projektovanú na mestskej promenáde so stromovou alejou so špecifickým charakterom a identitou. Je akousi linkou prechodu medzi južným a severným sektorom Eurovei. Na juhu vzniknú verejné priestranstvá smerom k Dunaju, na severnej strane zasa ulice prepojené s historickým centrom.

"Obidve strany budú riešené odlišným mestským mobiliárom. Stred Pribinovej je vyhradený pre dopravu s prepojením do podzemia. Široké okraje po oboch stranách pre peších budú označené farebne. Nebudú chýbať kvetinové priestory a iná zeleň," dodala Beth Galí.

01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:10