TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Kažimír chce byť šéfom NBS. Pellegrini pripustil jeho odchod z vlády

04.10.2018, 10:40
Autor:
chocho
Dôležitou otázkou podľa predsedu vlády je, aké sú plány súčasného šéfa NBS Jozefa Makúcha.

O čom sa donedávna len špekulovalo, teraz potvrdil premiér Peter Pellegrini. Minister financií Peter Kažimír má záujem o post guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS), hoci sa k tomu sám donedávna vyjadroval nejasne. Predseda vlády to povedal v TV Pravda.

Pozrite si aj vyjadrenie Kažimíra zo začiatku septembra:

​Pellegrini zároveň pripustil, že sa tak môže stať ešte počas aktuálneho volebného obdobia. 

„Môžem potvrdiť, že v prípade, že by malo dôjsť k zmene na poste guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS), tak pán podpredseda vlády a minister financií by určite mal ambíciu zúčastniť sa súboja o takýto post. To je pravda. O tom sa veľa špekuluje a ja to môžem takto oficiálne potvrdiť,“ vyhlásil Pellegrini, ktorý nevylúčil, že by k zmene mohlo prísť ešte do konca tohto roka.

Dôležité sú plány Makúcha

Zdôraznil však, že dôležitou otázkou je, aké sú plány súčasného šéfa NBS Jozefa Makúcha. "V prípade, že by pán Makúch urobil nejakú zmenu vo svojom pôsobení, tak potom môžeme hovoriť o týchto otázkach,“ doplnil predseda vlády.

Keď sa Kažimíra začiatkom septembra novinári pýtali, či má záujem o pozíciu guvernéra NBS, reagoval vyhýbavo"Slúžim vlasti," vyhlásil. "Pracujem na rozpočte na najbližšie tri roky a vôbec to nie je jednoduché," dodal.

Makúch, ktorému sa končí funkčné obdobie v roku 2021, sa k zmenám prvýkrát oficiálne vyjadril v polovici septembra. „Treba reálne uvažovať, čo vlastne je alebo nie je užitočné pre našu centrálnu banku,“ vyhlásil. Ako doplnil, má pochybnosti, že nový parlament by zvolil vhodného kandidáta, keďže bude pravdepodobne pozostávať z veľkého množstva nesúrodých strán. 

Nahradí ho Imrecze?

„Myslím si, že by bol dobrým guvernérom, musel by byť, samozrejme, nezávislý, čo by nemal problém,“ povedal Makúch o Kažimírovi.

Ako o možnom nástupcovi Kažimíra na poste šéfa rezortu financií sa spomína meno bývalého prezidenta finančnej správy Fratiška Imreczeho, ktorý svoju rezignáciu oznámil 19. septembra. Dôvodom, ktorý Imrecze uviedol, boli politické tlaky zo strany opozície kvôli správe OLAF o colných podvodoch na Slovensku. 

"Pre stranu má František Imrecze obrovský odborný a politický potenciál, ktorý máme záujem využiť," reagoval na rezignáciu Imreczeho Smer.

01 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 02 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 03 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 05 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:38