StoryEditor

Dostane horná Nitra finančnú injekciu? Šefčovič prezradil, odkiaľ by mohli prísť milióny

06.10.2018, 00:00
S podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom sme sa zhovárali o budúcnosti energetiky na Slovensku.

S podpredsedom Európskej komisie pre energetiku sme sa v rámci Tatra Summitu 2018 zhovárali aj o aktuálnych témach v tejto oblasti. 

Práve počas konferencie oznámil vznik Slovenskej aliancie pre batérie, ktorá má našej krajine pomôcť, aby bola aj v budúcnosti automobilovou veľmocou. Práve elektromobily a ich kľúčové súčiastky, batérie, budú podľa neho v blízkej budúcnosti hrať dôležitú rolu v automobilovom priemysle.

Treba konať rýchlo

"Očakávame, že len do roku 2025 bude mať európsky trh s batériami hodnotu 250 miliárd eur. Pokiaľ nechceme všetky tieto peniaze posielať do Ázie, musí Európa začať konať rýchlo," upozornil Šefčovič.

S prechodom na "zelenú" energiu súvisí aj útlm baníctva a zastavenie ťažby hnedého uhlia v regióne hornej Nitry. Eurokomisár priznáva, že tento proces potrvá dlhú dobu a prioritou je v súčasnosti nájsť vhodné uplatnenie pre baníkov v budúcnosti.

Tí by sa podľa neho mohli uplatniť aj pri vývoji technológií pre ropné vrty či razenie tunelov. "Napríklad spoločnosť GA drilling, ktorí skúšajú nové plazmové vŕtanie, hľadá presne takýchto expertov a aj miesta, kde by túto novú technológiu mohli testovať," vysvetlil Šefčovič s tým, že práve tu by mohli byť skúsenosti baníkov prínosom. 

Presunú eurofondy

Podstatnú súčasť pri transformácií regiónu zohrajú aj finančné zdroje, ktoré by pokryli projekty namierené na zamestnanosť ľudí na hornej Nitre. Šefčovič priznal aj zdroj, z ktorého by región mohol v najbližšom období čerpať. 

"Blížime sa ku koncu zúčtovacieho obdobia európskeho rozpočtu. Vieme s istotou povedať, ktoré programy nedočerpáme.

A vďaka spolupráci v rámci platformy vieme tieto nevyčerpané prostriedky presunúť a použiť ich na pomoc a podporu projektov, ktoré sa budú realizovať na hornej Nitre," vysvetlil Šefčovič.

Celkovo si 41 európskych regiónov môže podľa neho rozdeliť až 70 miliárd eur. Na hornú Nitru by tak putovali milióny.

Vráti sa na Slovensko?

S podpredsedom Európskej komisie sme sa rozprávali aj o jeho plánoch do budúcnosti. Aktuálne sa chystá kandidovať na najvyšší post a po nadchádzajúcich voľbách by rád zasadol do kresla predsedu Komisie. Pre HN povedal, čo by boli jeho prvé kroky po zvolení. 

Rovnako načrtol aj vzdialenejšiu budúcnosť a pripustil návrat do slovenskej politiky. Ten však vidí reálne až po ďalšom volebnom období. 

Viac sa dozviete v rozhovore.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-20 18:44:54 - Feat.: - Title: Moju pozíciu v Európskej komisii nemožno spájať s údajným pozastavením európskych platieb, tvrdí Šefčovič 03 - Modified: 2024-02-08 12:09:35 - Feat.: - Title: Riešenia pre poľnohospodársku politiku Európskej únie treba hľadať aj s farmármi, vyhlásil Šefčovič 04 - Modified: 2024-01-24 21:11:41 - Feat.: - Title: "Šéfka exekutívy sa na neho spolieha". Pellegrini podporí opätovnú nomináciu Šefčoviča na eurokomisára 05 - Modified: 2023-12-25 11:14:29 - Feat.: - Title: Únia vyplatila z modernizačného fondu vyše dve miliardy eur na energetické systémy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:45