Návrh Martina Glváča (vpravo) na zrušenie druhého kola zo začiatku odmietala SNS. Neskôr ustúpila. Návrh tak podporili strany Bélu Bugára (v strede) i Andreja Danka (vľavo).Peter Mayer
StoryEditor

Most má problém s návrhom SNS o odvode z obratu obchodných reťazcov

07.10.2018, 14:28
Autor:
TASRTASR
Podľa národniarov je cieľom odvodu pre reťazce zvýšenie dotácií pre agrosektor.

Cieľom osobitného odvodu z obratu obchodných reťazcov, ktorý by mal platiť od roku 2019, je, aby sa zvýšili dotácie do slovenského poľnohospodárstva. To by malo zabezpečiť kvalitné, čerstvé a bezpečné slovenské potraviny.

Uviedol to v relácii televízie TA3 V politike Radovan Baláž, poslanec Národnej rady (NR) SR za SNS, v diskusii s poslancami NR SR Petrom Antalom (koaličný Most-Híd), Eduardom Hegerom (opozičné OĽaNO) a Radoslavom Pavelkom (opozičná SaS).

"Hlavným cieľom zákona o odvode je, aby slovenskí producenti mali možnosť byť konkurencieschopní voči okolitým krajinám a aby konkurencieschopnosť slovenských výrobkov bola výrazne vyššia, ako je v súčasnosti. Preto prichádzame s takýmto opatrením a podporou. Okolité krajiny tiež zo svojho vlastného rozpočtu zabezpečujú podporu svojich vlastných výrobcov, ktorým dávajú takúto výhodu," zdôvodnil ďalej Baláž zo SNS, z dielne ktorej pochádza predmetný návrh zákona.

Situácia s veľkými obchodnými reťazcami na Slovensku je podľa Antalových slov vážna, pretože pravidlá, ktoré reťazce nastavili vo vzťahu k (slovenským) potravinárom, sú veľmi zlé.

"Oni tlačia ceny komodít tak nízko, že potravinári nie sú konkurencieschopní. Výkupné ceny sú pod ich reálnymi nákladmi," podčiarkol Antal, koaličný poslanec a podpredseda strany Most-Híd. Jeho strana podľa neho "má problém" s takouto podobou zákona, pretože pôsobí rovnako voči reťazcom s malým, ako aj s veľkým podielom predaja slovenských potravín.

Podľa Hegera je návrh zákona o osobitnom odvode antisociálny a poškodí najmä nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. "Jediné, čo odvod spôsobí, budú drahšie potraviny a vyššie ceny. Aký dôvod majú reťazce nepremietnuť tento odvod do cien, keď ovládajú asi 90 percent (maloobchodného) trhu," upozornil opozičný poslanec za OĽaNO. Ceny slovenských potravín sú podľa jeho slov vysoké preto, že agrodotácie sa rozdeľujú na základe tzv. platieb na plochu a nie na základe vytvorenej agroprodukcie.

Podľa Pavelku navrhovaný zákon postihne buď všetkých obyvateľov a najmä nízkopríjmové skupiny, alebo sa vyvinie ešte väčší cenový tlak na slovenských dodávateľov. "SaS pokladá tento zákon za veľmi nesystémový," podčiarkol. V návrhu zákona mu podľa jeho slov chýbajú pravidlá rozdeľovania peňazí z fondu, do ktorého pôjdu výnosy z osobitného odvodu.

Osobitý odvod pre obchodné reťazce vo výške 2,5 percenta z čistého obratu má zabezpečiť finančné prostriedky pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Tvrdia to jeho predkladatelia z koaličnej SNS. Národná rada SR by sa návrhom mala zaoberať v októbri, platiť by mal od budúceho roka.

Odvod sa má týkať tých obchodných reťazcov, ktoré majú prevádzky aspoň v dvoch okresoch a tieto prevádzky majú jednotný dizajn, spoločnú komunikáciu a spoločné marketingové aktivity. Z predaja potravín konečnému spotrebiteľovi tiež musí pochádzať minimálne 10 percent ich obratu. Obchodný reťazec odvod nebude platiť, ak jeho výška za tri mesiace nepresiahne sumu 5000 eur.

Novela zákona o pálení a uvádzaní liehu na trh podľa Antala má riešiť problém s čiernym pálením liehu, ako aj s ním spojeným únikom spotrebnej dane. "Ide o to, legalizovať čierne pálenie tak, aby 'páleničiari' z liehu platili dane," poznamenal.

Podľa Balážových slov vďaka SNS rozširuje novela zákona možnosť páliť lieh aj z medu. Heger upozornil, že zákon o pálení liehu môže prinášať riziko ohrozenia zdravia ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:23