StoryEditor

Kažimír predstavil podrobnosti rozpočtu. Vyhýbal sa odpovedi, či bol jeho posledný

10.10.2018, 13:24
Autor:
TASRTASR
Sledujte brífing ministra financií Petra Kažimíra a premiéra Petra Pellegriniho.

Budúcoročný návrh štátneho rozpočtu je podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) z mnohých hľadísk jedinečný. Skonštatoval to po skončení rokovania vlády, ktorá schválila návrh štátneho rozpočtu.

Ministerstvo financií podľa slov Kažimíra predložilo rozpočet s fiškálnymi cieľmi, ktoré hovoria o tom, že vláda ide hospodáriť vyrovnane a prebytkovo.

Viacerým ministerstvám sa pritom zvyšujú zdroje, najviac rezortu zdravotníctva, rastú aj výdavky na modernizáciu armády, polepšilo si ministerstvo práce aj ministerstvo životného prostredia.

Vláda bude môcť zafinancovať v budúcom roku všetky svoje priority, ktoré si naplánovala. Dokáže pritom hospodáriť vyrovnane. Skonštatoval to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po skončení rokovania vlády, ktorá schválila návrh rozpočtu na budúci rok.

Kažimír sa vyhol odpovedi o konci na poste

Podľa premiéra vláda ukázala, že pri plnení priorít vie hospodáriť. Slovensko si taktiež podľa Pellegriniho plní svoje záväzky, ktoré jej vyplývajú z členstva v eurozóne.

Kažimír považuje návrh rozpočtu za historický, pretože  z pohľadu histórie Slovensko nikdy nemalo prebytkové hospodárenie.

Neodpovedal tak priamo na otázky novinárov, či plánuje opustiť kreslo ministra a bude sa uchádzať o post guvernéra Národnej banky Slovenska, ak súčasný predčasne odstúpi.

​Kažimír podotkol, že z pohľadu ministra len pri príležitosti predloženia rozpočtu bilancuje, lebo cesta k vyrovnanému hospodáreniu nebola jednoduchá.

Rezort financií v návrhu rozpočtu počíta aj s finančnými rezervami. V budúcom roku má rezervu predstavovať 400 miliónov eur a slúžiť má na prijímanú legislatívu. "To sú politické priority jednotlivých koaličných strán a sú v podobe pripravovaných návrhov," priblížil Kažimír. Ďalšia rezerva v objeme 150 miliónov eur by mohla pokryť možné meškanie realokácie európskych fondov, ktoré by mohli byť použité na zvýšenie zdrojov ministerstva dopravy. "Je to niečo ako záruka na potrebný hotovostný prevod do kapitoly," vysvetlil Kažimír.

V roku 2020 by mala rezerva vlády byť na úrovni 180 miliónov eur a v roku 2021 by mala dosiahnuť pol miliardy eur. "Vnímame to ako zdroj, ktorý je veľmi dobrý na rozhodnutia, ktoré bude prijímať nová vláda," podotkol Kažimír.

Dlh verejnej správy klesá

Dlh verejnej správy podľa Kažimíra klesá piaty rok po sebe. "Vo výhľade do roku 2021 predpokladáme pokles dlhu pod 45 % HDP. V celom horizonte pripraveného rozpočtu budeme pod sankčnými pásmami zákona o rozpočtovej zodpovednosti," doplnil Kažimír.

Viac peňazí by mali pritom dostať viaceré ministerstvá, napríklad zdravotníctvo, ktoré má dostať historicky najviac zdrojov. Slúžiť majú napríklad na rekonštrukciu nemocníc. "Dve kľúčové opatrenia poznamenali prípravu rozpočtu. Ide o navýšenie platov vo verejnej a štátnej správe. To všetko je na úrovni cez 700 miliónov eur. Druhým opatrením je financovanie modernizácie armády," uviedol Kažimír s tým, že návrh rozpočtu počíta aj so splátkami na plánovaný nákup stíhačiek.

Odmieta kritiku opozície

Minister financií tiež odmieta kritiku rozpočtu zo strany opozície. Vníma ju ako tzv. povinnú jazdu. "Čo majú kritizovať? Nemôžu kritizovať fiškálne ciele, výšky deficitov, ktoré sú navrhované. Realita je úplne iná. Pred siedmimi rokmi som sa vydal cestou k vyrovnanému hospodáreniu, ktorému verím, a to preto, že je to nevyhnutnou podmienkou fungovania v eurozóne. Sme v cieli, máme na dosah vyrovnané hospodárenie," podotkol Kažimír s tým, že nikdy nehovoril, že všetky peniaze sa vynakladajú efektívne.

"Vždy sa nájdu problémy a je to môj rezort, ktorý na náš návrh presadil do programového vyhlásenia vlády vznik Útvaru hodnoty za peniaze, dal dohromady ľudí, ktorí pôsobia nezávisle," poznamenal Kažimír.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:59