Reuters
StoryEditor

Slováci sa postavili proti uhliu. Budúcnosť vidia v obnoviteľných zdrojoch, vyplýva z prieskumu

16.10.2018, 11:01
Autor:
TASRTASR
Nadpolovičná väčšina občanov sa podľa prieskumu prikláňa k útlmu ťažby uhlia.

Väčšina Slovákov nechce uhlie. Vyplýva to z prieskumu organizácie Greenpeace Slovensko vypracovaného v spolupráci s prieskumnou agentúrou Median SK.

Prieskum sa uskutočnil od 13. septembra do 1. októbra 2018 na reprezentatívnej vzorke obyvateľstva v počte tisíc osôb.

Nadpolovičná väčšina občanov sa podľa prieskumu prikláňa k útlmu ťažby uhlia aj k útlmu výroby elektriny a tepla z uhlia (60 a 64 percent opýtaných).

Ľudia sú výrazne nespokojní so spôsobom, akým sa slovenské uhlie financuje. Až 70 percent obyvateľstva nesúhlasí s tzv. všeobecným hospodárskym záujmom, teda so spotrebiteľskými doplatkami na uhlie. Navyše, až 74 percent opýtaných je aj všeobecne proti dotáciám pre firmy ťažiace uhlie.

Znečistenie prostredia

Dôvodom číslo jedna pre útlm uhlia pre Slovákov a Slovenky nie je podľa prieskumu ekonomická motivácia, ale znečistenie životného prostredia a vplyv ťažby aj spaľovania uhlia na ľudské zdravie.

Nadpolovičná väčšina si zároveň nepraje, aby uhoľná spoločnosť na hornej Nitre dostala povolenie na otvorenie 12. ťažobného poľa a mohla tak ťažiť uhlie až do roku 2034.

Podpora obnoviteľných zdrojov

Podľa prieskumu, naopak, opýtaní veľmi výrazne podporujú obnoviteľné zdroje energie (OZE) v energetike. Energetickú budúcnosť vidia hlavne v obnoviteľných alternatívach (73 percent). To je výrazne viac oproti fosílnym palivám ako uhlie či zemný plyn (5 percent a 14 percent).

Približne 91 percent Slovákov a Sloveniek si myslí, že by Slovenská republika mala viac podporovať výrobu energie z OZE. Asi 80 percent opýtaných si praje, aby premiér Pellegrini podporil prechod regiónu horná Nitra od uhlia smerom k čistejšej energetike aj k tzv. čistým pracovným miestam.

"Je najvyšší čas, aby politici začali brať vážne názory obyvateľstva na ťažbu aj spaľovanie uhlia na Slovensku, a to najmä v regióne hornej Nitry, ktorý je dlhodobo vystavený znečisteniu. Všetci Slováci a Slovenky za uhlie v tomto momente platia, a v prieskume sa vyjadrili jasne. Chcú budúcnosť, kde zdravie ľudí a životného prostredia sú prioritami. Veríme, že na základe týchto zistení začnú politici konať," povedala riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková.

Greenpeace Slovensko plánuje odovzdať správu z prieskumu kľúčovým predstaviteľom slovenskej vlády a chce im dať priestor zaujať stanovisko k ťažbe uhlia na hornej Nitre.

01 - Modified: 2024-03-22 07:00:00 - Feat.: - Title: Koniec doby plastovej? Greenpeace predstavil umeleckú inštaláciu a žiada zníženie výroby plastov o 75 percent 02 - Modified: 2024-03-20 13:00:00 - Feat.: - Title: Len v siedmich krajinách sveta sa môžeš nadýchnuť bez obáv. Patrí medzi štátmi s čistým ovzduším aj Slovensko? 03 - Modified: 2024-02-27 16:01:21 - Feat.: - Title: Štúdia: Miera samovrážd stúpa, keď kvalita vzduchu klesá 04 - Modified: 2024-02-24 18:26:40 - Feat.: - Title: Predražené investície. Novú výstavbu obnoviteľných zdrojov obmedzujú nízke ceny elektriny aj vysoké úroky 05 - Modified: 2024-01-03 13:35:43 - Feat.: - Title: Plánovaný LNG terminál je v rozpore s cieľmi Parížskej dohody, tvrdí organizácia Greenpeace
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:43