StoryEditor

Rodiny môžu platiť menej

13.10.2006, 00:00
Manželské páry by mohli od budúceho roku platiť nižšie dane. Ale iba v prípade, ak parlament schváli poslanecký návrh novely zákona o dani z príjmov. Nový spôsob zdaňovania by bol výhodný hlavne pre tých, kde jeden z nich zarába menej ako 8 795 korún mesačne.

Manželské páry by mohli od budúceho roku platiť nižšie dane. Ale iba v prípade, ak parlament schváli poslanecký návrh novely zákona o dani z príjmov. Nový spôsob zdaňovania - spoločné zdaňovanie manželov - by bol výhodný hlavne pre tých, kde jeden z manželov zarába menej ako 8 795 korún mesačne. Lepšie zarábajúci partner by si mohol uplatňovať nezdaniteľnú sumu svojho manžela.
Viac takmer o dve tisícky
Zákon už aj teraz umožňuje uplatniť si odpočítateľnú položku na partnera. Ale nie vždy celú. Odpočítateľná položka sa totiž znižuje o príjem partnera, na ktorý majú vplyv aj zaplatené odvody. Pri minimálnej mzde 7 600 korún je to 715 korún. "Pri súčasnom systéme tak rodina, kde pracujú obaja manželia a menej zarábajúci má príjem do 8 795 korún, stráca na daniach skoro dve percentá z príjmu. Najvypuklejší je tento problém, ak manžel(ka) zarába medzi 7 500 a 8 000 korunami. Vtedy rodina prichádza asi o 1 700 korún ročne," vysvetľuje poslankyňa za SDKÚ-DS a exministerka práce Iveta Radičová vo svojom návrhu.
Rub a líce nezdaniteľnej položky
Radičová tvrdí, že chce rozšíriť okruh tých, na ktorých sa táto výhoda bude vzťahovať. "Navrhujeme odpočítať všetko - celý daňový základ aj odvody," vysvetľuje Radičová. Spoločné zdaňovanie manželov by sa po novom malo vzťahovať na všetky nízkopríjmové rodiny. Otázkou však je, ako by sa to prejavilo pri tzv. milionárskej dani. Pri príjme vyššom ako 47 600 korún totiž rezort financií navrhuje postupne znižovať odpočítateľnú položku. A v prípade, že už nemá manžel milionár nárok ani na korunu z nezdaniteľného minima (na budúci rok 7 967 korún), siahne sa mu štát aj na nezdaniteľnú položku partnera (čiže presný opak toho, čo navrhuje Radičová).
Otázna podpora
Ministerstvo financií s návrhom na rozšírenie spoločného zdaňovania manželov nesúhlasí, aj keď výpadok v štátnom rozpočte by bol iba tri milióny korún, pre obce by to znamenalo mínus 35 miliónov korún. Presadiť tento návrh bude tak aj cez sociálnu koalíciu veľmi ťažké. Radičová argumentuje tým, že keď vláda chce podporiť 1 500 až dvetisíc korunami dôchodcov, rovnakou sumou za rok by mala podporiť sociálnu skupinu zarábajúcich s deťmi, "kde je príjem na hlavu ešte nižší ako v rodinách dôchodcov". Podporu by mala získať od svojich opozičných partnerov z SMK a KDH.
Podpora sociálne cítiacej koalície je zatiaľ otázna. Podľa národniara Jozefa Ďuračku tento návrhu neprejde, lebo "každý je samostatná osoba". ĽS-HZDS sa návrhom bude zaoberať až budúci týždeň pred zasadnutím parlamentu.

Zdanenie rodiny v závislosti od príjmu manželky(a) s nižším príjmom

01 - Modified: 2003-04-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: VZ Union banky sa nekonalo 02 - Modified: 2003-04-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Valné zhromaždenie Slovnaftu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:07