Oslavy rozvodov sú veľkým trendom na celom svete. Stali sa populárnymi iba pred pár rokmi, no podľa Guardianu Slovensko má v tom náskok. Práve v roku 2018 sa tu oslavuje rozpad Československa. Britský denník pri tejto príležitosti pozýva cestovateľov, aby sa prišli pozrieť do Bratislavy. Konajú sa tu mnohé kultúrne podujatia, ktoré si pripomínajú "zamatový rozvod" Československa, či okrúhle výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy z roku 1968. Okrem toho sa bude oslavovať aj 100 rokov od vzniku 1. Československej republiky. Tieto vzrušujúce jubileá robia Bratislavu v roku 2018 mimoriadne atraktívnou. Guardian odporúča návštevu Bratislavského hradu, kde bude od apríla až do septembra výstava k vzniku ČSR, v Esterházyho paláci je ďalšia časť výstavy a Slovenské múzeum dizajnu sa venuje experimentálnej architektúre 70. a 80. rokov 20. storočia.archív HN Pavol Funtál
StoryEditor

Bratislava predbehla Prahu, v inováciách za Európou však zaostávame

29.10.2018, 17:00
Autor:
tbatbaČTKČTK
Podľa rebríčka Európskej komisie Regional Innovation Scoreboard dosahuje v inováciách bratislavský kraj 104,1 percenta európskeho priemeru.

Bratislava zaostáva v inováciách za európskym priemerom. V rebríčku sa však umiestnila lepšie ako česká metropola. 

Hlavné mesto Slovenska má vyšší podiel osôb, ktoré využívajú internet na komunikáciu s verejnými inštitúciami aj vyššiu zamestnanosť vo vyspelých výrobných odvetviach. V tlačovej správe to dnes s odkazom na dáta Európskej komisie uviedla spoločnosť Google.

Aj keď je Praha najviac inovatívnym regiónom v Česku, v cezhraničnom porovnaní zaostáva. Podľa rebríčka Európskej komisie Regional Innovation Scoreboard dosahuje v inováciách 99 percent európskeho priemeru. Bratislavský kraj dosahuje 104,1 percenta.

Hlavné mesto Slovenska napríklad má 25-percentnú zamestnanosť v stredne a vysoko vyspelých výrobných odvetviach a službách náročných na vedomosti, zatiaľ čo v Prahe ide o pätinu.

V niektorých oblastiach digitálnej ekonomiky sa musí Praha skloniť aj pred ostatnými českými regiónmi. V Stredočeskom kraji napríklad využíva 55 percent ľudí internet k interakcii s verejnými inštitúciami a v Bratislavskom kraji 52 percent. V Prahe, rovnako ako v ďalších českých regiónoch, nejde ani o polovicu.

Digitálna transformácia

Európa podľa firmy Google prechádza digitálnou transformáciou, s ktorou prichádzajú príležitosti pre rast, inovácie a nové pracovné pozície. Automatizácia významne zmení počas nasledujúcich 15 rokov pracovné podmienky.

"V Európe síce vznikne 21 miliónov nových pracovných miest, ale takmer všetky pozície budú vyžadovať pokročilejšie digitálne zručnosti, ktoré podľa odhadov Európskej komisie zatiaľ nemá takmer polovica Európanov," uvádza štúdia spoločnosti Google.

Lídrom je Švédsko

Celkovo sa Slovensko umiestnilo z členských krajín šieste od konca a zaradilo sa do skupiny miernych inovátorov. Česká republika sa umiestnila o desať priečok vyššie na 13. mieste v rovnakej skupine miernych inovátorov.

Prvenstvo patrí Švédsku. Za ním nasleduje Dánsko. Tretiu priečku obsadilo severské Fínsko. Všetky tieto krajiny sa zaradili do skupiny lídrov v inováciách.   

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 05 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:42