Ivan ZnášikPeter Mayer
StoryEditor

Aj s nízkym príjmom sa dá investovať

30.10.2018, 21:42
Kolektívne investovanie na Slovensku zaživa jedno z najúspešnejších období.

Slovenská asociácia správcovských spoločností (SASS) oslavuje dvadsiate výročie od založenia. Za ten čas asociácia prešla veľký kus cesty a postupne sa snažila vybudovať dôveru u Slovákov. Výsledkom je rekordný objem finančných prostriedkov v podielových a investičných fondoch na Slovensku, a to vo výške takmer 8,6 miliardy eur. Ako sa to asociácii podarilo za pomerne krátky čas, nám porozprával výkonný riaditeľ SASS Ivan Znášik.

Sú podľa vás Slováci dostatočne informovaní o problematike kolektívneho investovania?
Podľa môjho názoru informácií nikdy nie je dosť, aj keď po prekročení určitej úrovne môže byť šírka informácií kontraproduktívna pre správne a rýchle rozhodovanie. Slováci o kolektívnom investovaní alebo o podielových fondoch vedia, že existujú, ale stále evidujeme určité zaužívané stereotypy ich hodnotenia. Mnohí si napríklad myslia, že investovanie do fondov je len pre bohatých.

Takže sa oplatí investovať aj menší obnos financií do podielových fondov?
Možnosť investovania aj malých prostriedkov pre každého, kto má aspoň minimálny príjem, bola základným dôvodom vzniku podielových fondov ako takých. Ďalšou menej známou skutočnosťou na Slovensku je možnosť použitia podielových a investičných fondov na pravidelné dlhodobé investičné sporenie buď na dôchodkový vek, alebo na budúci nákup finančne náročných tovarov alebo služieb. Práve v dlhodobých a pravidelných schémach investičného sporenia sa dokážu prejaviť základné vlastnosti investícií na kapitálových trhoch, ako sú priemerovanie obstarávacích cien pri nákupe a zložený úrok, čo môže vo výslednom efekte a za dostatočne dlhý čas spôsobiť výslednú hodnotu investície aj násobne prevyšujúcu vložené finančné prostriedky.


V posledných rokoch je populárna téma kryptomien, podľa prieskumov ju veľké percento Slovákov považuje za dobrú investíciu. Čo si o tom myslíte?
Tak ako mnohí iní ľudia aktívne pôsobiaci v investičnom bankovníctve nepokladám ani ja kryptomeny za investíciu v klasickom zmysle slova, pretože sa pri nich nepredáva žiadny investičný nástroj, ktorý by mal na seba naviazané nejaké reálne podkladové aktívum. Z tohto dôvodu, bohužiaľ, stále vidím kryptomeny nie ako investíciu, ale skôr ako možnosť špekulácie so všetkými pozitívnymi aj negatívnymi stránkami. Samotná technológia blockchain, na ktorej sú kryptomeny postavené, je však podľa mňa zaujímavá a prínosná a začína byť a určite bude aj v budúcnosti v nejakej forme používaná vo finančných aj v nefinančných odvetviach.

Ako hodnotíte vývoj kolektívneho investovania na Slovensku?
Dvadsať rokov kolektívneho investovania by pokojne mohla byť téma aj na dizertačku. Ale z naozaj vážneho hľadiska vieme toto obdobie rozdeliť na dve úplne rozdielne, ale veľmi zaujímavé a poučné dekády. Prvých 10 rokov sme prakticky od nuly budovali celé dnes veľké odvetvie s veľmi malými objemami finančných prostriedkov s každoročným obrovským rastom, ktoré vyvrcholilo v roku 2008 objemom financií do fondov vo výške takmer 5,5 miliardy eur.

A čo druhé obdobie?
Druhá dekáda sa začína finančnou a hospodárskou krízou, ktorá spôsobila výbery finančných prostriedkov až do výšky 1,5 miliardy eur počas krátkeho trištvrteročného obdobia. Práve v tomto období dokázali podielové a investičné fondy na Slovensku svoju bezpečnosť a odolnosť, pretože žiadny zo slovenských správcov nepozastavil ani oceňovanie, ani vyplácanie svojich fondov, hoci po odsúhlasení Národnej banky mohol.

Oplatilo sa im zotrvať?
Tí podielnici, ktorí túto skúšku vydržali, boli svedkami vysoko nadpriemerných zhodnotení svojich investícií v nasledujúcich rokoch, keď sme v objeme investovaných prostriedkov v roku 2013 dosiahli predkrízovú úroveň a v súčasnosti ju prekračujeme o 60 percent. Preto môžeme hodnotiť 20 rokov kolektívneho investovania na Slovensku aj z hľadiska podielnikov správcovských spoločností, napriek ťažkým okolnostiam, ako veľmi úspešný príbeh.

V posledných mesiacoch sa viaceré banky snažia viac rozšíriť povedomie o fondoch medzi ľuďmi. Myslíte si, že bude táto téma v najbližšom období viac rezonovať?
Na základe informácií o rozložení finančných prostriedkov obyvateľstva na Slovensku a v európskych krajinách vieme, že podiel investícií v podielových a investičných fondoch na Slovensku nedosahuje úroveň krajín, ktoré boli nezaťažené komunistickou minulosťou. Preto sme presvedčení, že podiel investícií vo fondoch má ešte veľké možnosti rastu, a bude záležať hlavne na nás, ako budeme vedieť tieto možnosti využiť.

Ktoré fintechové technológie najviac ovplyvňujú kolektívne investovanie?
Fintechové technológie sa zatiaľ začínajú výraznejšie rozvíjať hlavne v iných parciálnych oblastiach bankovníctva, ako sú zmenárenské služby, crossbankové internetové bankovníctvo, vklady a pôžičky. Kolektívne investovanie je o niečo ťažší a komplexnejší problém. Ale napriek tomu vidíme snahy o automatizáciu rozhodovacieho procesu pri riadení portfólií alebo systémy takzvaného roboadvisingu, kde na základe vstupných podrobných informácií o investorovi, zadávaných priamo samotným investorom, sú generované sofistikované investičné odporúčania do jednotlivých typov fondov.

01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:39