StoryEditor

Investície pre Jaguar na Slovensku vyvolávali veľké obavy, priznáva eurokomisárka

01.11.2018, 23:00
Zo stimulov pre Jaguar Land Rover sme na začiatku mali pomerne dosť obáv, tvrdí exkluzívne pre HN Margrethe Vestagerová, eurokomisárka pre hospodársku súťaž.

Máte povesť tvrdej regulátorky, ste vnímaná ako rázna oponentka veľkých technologických firiem. Teší vás táto povesť, myslíte si, že je opodstatnená?
Do istej miery to ide ruka v ruke s touto prácou. Ak je totiž vašou prácou hľadať tých, ktorí porušujú pravidlá a páchajú ilegálnu činnosť, a pokutovať ich, vybudujete si povesť nekompromisnej osoby.

Vyhovuje vám takáto povesť?
Priveľmi o tom nerozmýšľam. Mojou úlohou nie je mať nejaký imidž, ale zabezpečiť, aby všetky firmy, ktoré sú čestné a snažia sa zákazníkovi poskytnúť najlepší produkt – a tých je obrovská väčšina – verili, že trh je férový. Táto dôvera je tiež predpokladom, že budete chcieť investovať zdroje a peniaze, a vôbec podnikať.

Slovensko okúsilo vašu tvrdosť. Preverovali ste štátny investičný stimul pre Jaguar Land Rover. Aké obavy mala Európska komisia?
Toto bolo veľmi dôležité. Na začiatku sme mali pomerne dosť obáv. Bola pôda predaná prilacno? Bola táto pomoc naozaj potrebná? Spolupracovali sme veľmi úzko so slovenskou vládou. Poskytla mnoho odpovedí na naše otázky. Pomohlo nám to ujasniť si, že pôda naozaj bola predaná za trhové ceny a stimul bol potrebný, aby sa investícia uskutočnila v Európe. Tým najlepším záverom tohto prípadu bolo, že keď niekto príde a spýta sa – prečo môžu oni dostať pomoc? – môžeme povedať, že to je absolútne opodstatnené. Nenaruší to hospodársku súťaž a umožní to investíciu, ktorá by sa inak neuskutočnila. Je dôležité uk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:08