StoryEditor

Extra dane budú od 47 600 korún

Vyššie dane by mali od budúceho roka platiť ľudia s hrubým príjmom už od necelých 48-tisíc korún mesačne. To je o desaťtisíc menej ako bol pôvodný návrh ministerstva financií.

Vyššie dane by mali od budúceho roka platiť ľudia s hrubým príjmom už od necelých 48-tisíc korún mesačne. To je o desaťtisíc menej ako bol pôvodný návrh ministerstva financií, ktorý včera upravila vláda. Od tejto sumy začne ľuďom postupne klesať nezdaniteľná položka, ktorá je teraz necelých osemtisíc korún mesačne.
"Na Slovensku je okolo 45-tisíc nadštandardný plat, takýto zarába len niekoľko percent ľudí," povedal premiér Robert Fico. Vláda podľa neho týmto opatrením len plní to, čo garantovala v programovom vyhlásení: progresivitu zdanenia. Odpočítateľná položka by sa tak pri príjme od 47 600 korún mala začať postupne znižovať a pri zárobku 88 500 korún by už mala klesnúť na nulu. Pokiaľ tento návrh odobrí aj parlament, vyššie dane sa budú platiť už od budúceho roka.

Výhody sporenia zostávajú
Posunutie príjmovej hranice pri milionárskej dani takmer o desaťtisíc korún prinesie štátu viac peňazí do rozpočtu ako sa pôvodne očakávalo. "Budeme to musieť ešte presne vypočítať. Dosah celkových zmien budeme mať dnes," povedal minister financií Ján Počiatek.
Pôvodný návrh milionárskej dane, ktorý mal zasiahnuť ľudí s príjmom od 56-tisíc korún mesačne, mal do verejných financií priliať budúci rok navyše 115 miliónov korún a o rok neskôr už vyše 800 miliónov.
Škrty však včera vláda ministrovi urobila v ostatných návrhoch. Fico stopol Počiatkov návrh na zrušenie daňového zvýhodnenia dobrovoľných sporiteľov na dôchodok, ako aj životného poistenia. Ľudia, ktorí si sporia v treťom pilieri alebo majú životnú poistku, si tak naďalej budú môcť odpočítať maximálne 12-tisíc korún ročne zo základu dane. Proti zámeru rezortu financií sa razantne postavili nielen záujmové skupiny, poisťovne, doplnkové dôchodkové sporiteľne a odbory, ale aj Počiatkovi kolegovia z vlády a nakoniec aj sám premiér.

Čo s druhým pilierom?
Ministerstvo financií proti logingu kontrovalo, že ak sa toto zvýhodnenie zachová, bude musieť siahnuť na odvody v druhom dôchodkovom pilieri. "Bola to len úvaha na túto tému. Treba sa však zamyslieť nad celým dôchodkovým systémom, o čom sme aj diskutovali s ministerkou práce," povedal Počiatek. Ako sa zhodol s premiérom, druhý pilier musí prejsť úpravami. "Ale netvrdil by som, že by to znamenalo konkrétne zmenu percentuálnych tokov," dodal minister. Podľa Fica výška odvodov do druhého piliera sa určite nezmení budúci rok. "Do budúceho roka ideme s parametrami deväť - deväť, ale nevylučujem, že v priebehu roka 2007 sa musí spustiť k tomuto diskusia, aby sme nezlikvidovali priebežný systém," skonštatoval Fico.

Dve percentá dane
Z daňových návrhov neprešlo Počiatkovi ani zníženie paušálnych výdavkov pre remeselníkov a pre firmy zachovala vláda možnosť odvádzať časť z daní mimovládnym organizáciám. Nie však dve percentá ako doteraz, ale len pol. Budúci rok by tak podľa odhadov vlády malo ísť pre neziskové spoločnosti zhruba 250 až 260 miliónov korún od firiem. Za sedem mesiacov tohto roka však firmy odviedli mimovládkam už vyše 700 miliónov korún, a tie už ministerstvo upozorňovali na očakávané existenčné problémy v pripomienkovom konaní. Navyše ministri včera odobrili aj zrušenie daňového zvýhodnenia ich príjmov, podľa ktorého nemusia ročne zdaňovať 300-tisíc korún z ich príjmov. Fyzické osoby budú môcť dve percentá z dane darovať iba vtedy, ak to bude viac ako 250 korún.

DPH na lieky
Najväčší výpadok zo štátnej kasy spôsobí úprava dane z pridanej hodnoty. Vláda včera podľa očakávaní rozhodla, že devätnásťpercentná sadzba na lieky a zdravotné pomôcky klesne na desať percent. "Vybrali sme to, čo ľudia najviac potrebujú, tam by cena mala ísť primerane dole," tvrdí premiér. Zároveň však Fico nevylúčil, že ak to dovolí rozpočet, k liekom a zdravotným pomôckam neskôr pribudnú aj iné tovary. Ak zníženie sadzby DPH pri liekoch odobrí aj parlament, Počiatek dostane podľa odhadov ministerstva budúci rok zhruba o 2,7 miliardy korún menej. Po včerajšom rokovaní vlády však bol s nastavením daní spokojný. "Sme čoraz bližšie toho, že zostavíme štátny rozpočet," tvrdil Počiatek. Ten bude musieť nájsť peniaze aj na bonifikáciu hypotekárnych úverov pre mladé rodiny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:01