StoryEditor

Za zdražovanie plynu je osobne zodpovedný Fico, tvrdí SaS

05.11.2018, 12:55
Autor:
redredTASRTASR
Eugen Jurzyca pripustil, že ceny plynu rastú aj z dôvodu zvyšovania cien na svetových trhoch.

Ochranou pred zvyšovaním cien plynu je zdravá konkurencia medzi dodávateľmi, tá však bola na Slovensku zlikvidovaná dotovaním cien z daní. Tvrdí to opozičná strana SaS, podľa ktorej monopolnému plynárenskému priemyslu v SR nič nebráni v zvyšovaní cien. Galek povedal, že za zdražovanie je osobne zodpovedná Fico a jeho tri vlády.

Zdravá konkurencia neexistuje

Zdravá konkurencia medzi dodávateľmi, ktorá by mala ochrániť ceny plynu pred prudkým zvyšovaním, podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Karola Galeka na Slovensku neexistuje.

"V roku 2014 v prípade plynu ju totiž zlikvidoval sám Robert Fico (Smer-SD), a to dotovaním cien z daní nás všetkých," zdôraznil Galek na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Ľudia podľa neho v prípade Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) v reálnej cene plynu platia zároveň aj dotáciu, ktorá ide zo štátu.

"To, čo dnes ľudia zaplatia v cene plynu, nie je koncová cena plynu," podotkol Galek, pričom vyzval vládu, aby ľuďom oznámila, koľko ich plyn v skutočnosti stojí. SPP má podľa neho absolútny monopol a s cenami plynu si môže robiť, čo chce.

Chýbajú lepšie opatrenia štátu

Ako dodal, SPP má aj funkciu predaja plynu domácnostiam a podnikateľom, pričom v tomto segmente sa podľa neho vytvárala každý rok strata.

"Keď nám sem pritiekli zisky, nikdy sa nedostali v plnej výške do štátneho rozpočtu, ale boli očistené o stratu, ktorú vytvorila pri predaji plynu práve táto štátna akciová spoločnosť SPP," skonštatoval.

Poslanec NR SR za SaS Eugen Jurzyca pripustil, že ceny plynu rastú aj z dôvodu zvyšovania cien na svetových trhoch. Štát však podľa neho nerobí opatrenia tak, ako by mal. "Dosahy, ktoré vyplývajú zo zmeny cien, by mohli byť oveľa, oveľa menšie," poznamenal Jurzyca.

Žiga reaguje

Minister pôdohospodárstva Peter Žiga pred pár dňami reagoval na obvinenia Galeka. Podľa neho ide o výmysly a polopravdy. "Sériu výmyslov korunoval pán poslanec tvrdením, že ja ako minister môžem za zvyšovanie ceny elektriny. Je to smutná vizitka človeka, ktorý o sebe tvrdí, že je odborníkom na energetiku a nevie, že ceny u nás určuje nezávislý regulátor a trhová cena elektriny rastie v celej Európe."

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:05