StoryEditor

V akom stave je privatizácia

13.09.2005, 00:00

ZSSK Cargo - O predaj 100 percent akcií sa uchádzalo 14 spoločnosti, z ktorých poradca CA IB Financial Advisors vybral osem firiem. Medzi uchádzačmi sú okrem zahraničných investorov aj domáce finančné skupiny. Úplné privatizačné ponuky sa budú podávať do konca novembra. Víťaz medzinárodného tendra by mal byť známy do konca tohto roku.
Letiská - predbežné ponuky na privatizáciu 66 percent bratislavského a košického letiska podalo osem uchádzačov. Ide hlavne o konzorciá, ktorých členmi sú vo väčšine prípadov letiskové spoločnosti spolupracujúce s domácimi firmami. V najbližšom čase vyberie riadiaca komisia päť až šesť záujemcov. Konečné mená spoločností, ktoré získajú majoritný podiel v letiskách, budú známe ešte v tomto roku.
Slovenské aerolínie - ministerstvo dopravy hľadá strategického partnera. Momentále 62 percent akcií leteckého dopravcu vlastní spoločnosť Austrian Airlines. Rakúsky konkurent je jediným z dvoch uchádzačov. Meno druhého ministerstvo odmieta prezradiť. Privatizácia odštartovala v júli tohto roku. Termín uzavretia transakcie nie je známy.
Slovenské elektrárne - transakčné dokumenty s Enelom štát podpísal vo februári tohto roku. Celá transakcia sa ukončí po schválení investičného plánu. Taliansky investor 840 miliónov eur, takmer 32 miliárd korún.
Teplárne - vláda minulý týždeň rozhodla, že ponúkne strategickým investorom 51-percentný podiel v teplárenských spoločnostiach v Bratislave, Žiline, Martine, Zvolene, Trnave a v Košiciach. Privatizačným poradcom sa stala spoločnosť CA IB Financial Advisors.
Energetické podniky - zahraniční investori v Západo-, Stredo- a Východoslovenskej energetike už vlastnia 49 percent akcií. Majoritu v spoločnostiach im zaručuje predkupné právo na dve percentá akcií. K predaju akcií by malo prísť v tomto roku iba pri Západoslovenskej energetike. Vo zvyšných podnikoch by mali byť transakcie ukončené v budúcom roku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:32