StoryEditor

O rozpočte v utorok

10.12.2006, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Prvý štátny rozpočet pripravený vládou Roberta Fica by mal parlament schváliť zajtra, rozpravu k návrhu poslanci ukončili už v piatok minulý týždeň.
Hlasovať za rozpočet by mali iba koaličné strany. Opozičné ho podľa exministra financií Ivana Mikloša nepodporia napriek tomu, že v návrhu vidia aj pozitíva. "Hoci z hľadiska odhadu príjmov je urobený dobre, deficit tiež spĺňa kritériá, veľmi zle sú stanovené priority. Rozpočet dostatočne nepodporuje to, čo je kľúčové pre dlhodobý rozvoj Slovenska -- vzdelanie, vedu, výskum, inovácie a infraštruktúru," povedal Mikloš. Poslanec za SDKÚ-DS má obavy, či bude rozpočet "pri takých ministroch a opatreniach, ako je Valentovič v zdravotníctve a Tomanová v rezorte práce," dodržaný a či sa podarí splniť maastrichtské kritériá.
Podobne kritický bol aj Miklošov stranícky šéf Mikuláš Dzurinda. "Tento rozpočet ani neznižuje deficit, ani neinvestuje do budúcnosti," povedal expremiér. Predseda finančného výboru NR SR Jozef Burian (Smer -SD) si myslí pravý opak a v rozpočte vidí dobrý signál do budúcnosti.
Spokojný je aj minister financií Ján Počiatek. Ten napriek kritike opozície zhodnotil rozpravu ako "veľmi pokojnú a do veľkej miery aj vecnú". Riziká možného ohrozenia plnenia maastrichtských kritérií šéf rezortu financií zatiaľ v rozpočte nevidí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:33