StoryEditor

Odvetvím zamávali rekordné ceny

08.11.2018, 23:00
Rok 2018 sa niesol v znamení zmien, ktoré ľuďom a firmám priniesli vyššie faktúry, ale prišlo aj na nakopnutie nových projektov.

Hoci tento rok ešte ani nedospel ku koncu, v oblasti energetiky je už teraz jasné, že bol z mnohých stránok prelomový. Ceny elektriny, plynu a emisných kvót na burzách opakovane prerážali historické stropy, jadrová elektráreň v Mochovciach v priebehu pár mesiacov prijala najvyššie vládne návštevy a absolvovala dôležitý míľnik v dostavbe tretieho a štvrtého bloku. V plynárenstve sa podarilo vniesť vietor do plachiet cezhraničným prepojeniam s Poľskom a s Maďarskom, ako aj predstaviť štúdiu uskutočniteľnosti nového plynovodu, ktorý povedie až do Turecka. „Na ocot“ neostali ani obnoviteľné zdroje. Tie sa dočkali veľkej novely zákona o podpore. Región hornej Nitry, ktorý sa spomína predovšetkým v spojení s útlmom uhlia, zas dostal miesto v investičnej Platforme na transformáciu regiónov Európskej únie.


Ceny lámali rekordy
Trhová cena elektriny na burze tento rok láme rekordy. Najprv v auguste prekonala hranicu 50 eur za megawatt – najvyššiu roku 2012. Neprešli ani dva mesiace a v októbri cena tejto komodity na pražskej burze, z ktorej vychádza pri tvorbe cenových vyhlášok aj slovenský štátny regulátor, prekonala ďalší rekord. Vyšplhala sa nad 60 eur za megawatt, čím pokorila deväťročné maximum. Podobne aj ceny zemného plynu na burze sú vyššie ako vlani.

Priemerná cena NCG, ktorá vstupuje do regulovanej ceny za dodávku plynu, bola podľa údajov European Energy Exchange (EEX) v októbri tohto roka na úrovni zhruba 25 eur za megawatthodinu. Ku koncu minulého roka a začiatkom tohto roka bola vo výške približne 17,25 eura za megawatthodinu.


Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý má pod palcom nastavenie cenových stropov pre domácnosti a menších odberateľov, napriek tomu o zdražovaní v budúcom roku zatiaľ mlčí.
Analytici sa však už teraz zhodujú, že vývoj na burze zasiahne všetkých vrátane veľkých podnikov. Pri stanovovaní cien pre odberateľov vychádza regulátor z priemeru na pražskej burze za prvý polrok predchádzajúceho roka. Samotná komodita však predstavuje len asi tretinu z celkovej výšky koncovej ceny. Zásadný vplyv majú ostatné regulované položky, najmä tarifa za prevádzkovanie systému, poplatky za distribúciu a ďalšie služby.


Výrobcovia by mali byť pripravení
Prekonanie 60-eurovej hranice ceny elektriny majú na svedomí hlavne emisné kvóty. Tie od začiatku tohto roku zdraželi viac ako trojnásobn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 05 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:36