StoryEditor

Plyn z Ukrajiny musí ďalej tiecť

11.11.2018, 22:45
Eustream patrí medzi najúspešnejšie energetické firmy na Slovensku. O aktuálnych témach sme sa rozprávali s generálnym riaditeľom spoločnosti Rastislavom Ňukovičom.

O energetike sa často hovorí ako o sektore, ktorý je do veľkej miery nadviazaný a ovplyvňovaný politikou. Platí to pre všetky odvetvia energetiky rovnako?
To je ťažké povedať. Keď sledujete správy za posledných pár rokov, je pravda, že plyn je dosť exponovaný diskusiami medzi Ukrajinou a Ruskom. V ostatných odvetviach to možno až také markantné nie je.


Ak to vnímate vy v rámci plynárenstva a možných dosahov na Slovensko, ktoré sa nachádza akoby na križovatke plynárenských trás?
Sme komerčná spoločnosť. Politické aspekty, samozrejme, vnímame a berieme do úvahy, ale všetko, čo robíme, sa snažíme stavať na komerčnom základe. Myslím si, že za posledné roky sa nám to celkom darí. Je to vidieť na rôznych projektoch, ako je reverzný tok na Ukrajinu, výstavba poľsko-slovenského prepojenia a tiež novej kompresorovej stanice, ktorá posilní naše reverzné kapacity v smere zo západu. Takisto je tu projekt plynovodu Eastring, pri ktorom sme dokončili sľubnú štúdiu uskutočniteľnosti. Čiže je toho naozaj dosť veľa a popri všetkých týchto aktivitách sa snažíme oddeľovať komerčné veci od politických.


V tejto súvislosti sa veľa hovorí aj o tom, ako ovplyvní situáciu Nord Stream 2. Neobávate sa, že by mohol určitým spôsobom ohroziť fungovanie vašich sietí, prepravné kapacity?
Toto treba vnímať v dvoch rovinách. Keď sa na to pozrieme čisto z pohľadu našej spoločnosti, Nord Stream 2 nie je až taký problém. Treba si uvedomiť, že plyn, ktorý cez Slovensko prepravujeme v smere z Ukrajiny, pokračuje prevažne do Rakúska a odtiaľ ďalej na juh. Ak bude Nord Stream 2 postavený, časť plynu sa presmeruje priamo do Nemecka, no odtiaľ sa cez Česko zase dostane k nám, aby mohol pokračovať...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 05 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:20