StoryEditor

Danko emotívne zaútočil na reťazce: Zarábajú nehorázne peniaze a vyvážajú ich von, rozčuľuje ma to

23.11.2018, 15:55
Autor:
chochoTASRTASR
Andrej Danko zdôraznil, že SNS od presadenia osobitného odvodu neustúpi a jej nominanti sa nedajú zastrašiť.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná má plnú podporu koalície pri presadení osobitného odvodu pre obchodné reťazce.

Šéf SNS a parlamentu Andrej Danko to vyhlásil na tlačovej konferencii, na ktorej "arogantným" obchodným reťazcom vytkol, že na Slovensku zarábajú "nehorázne" peniaze a vyvážajú ich do zahraničia. "Rozčuľuje ma to," dodal emotívne.

Návrh predmetného zákona smeruje v parlamente do druhého čítania. Zákon podľa neho "naučí arogantných podnikateľov sa slušne správať voči Slovensku". "Dosiahneme tiež to, že budeme mať každoročne systémovú podporu pre našich potravinárov, pôdohospodárov a spracovateľov," dodal Danko. Otvorí sa podľa neho veľký priestor na posilnenie slovenskej prvovýroby. 

Danko reťazcom vyčítal nekalé praktiky, najmä čo sa týka ich vzťahu k dodávateľom. Tí podľa Danka musia platiť rôzne poplatky v trojnásobnej výške oproti tomu, ako to je v okolitých štátoch.

"Najzarážajúcejšie je, že obchodné prirážky dosahujú dvojnásobné sumy ako v okolitých štátoch," dopnil líder národniarov.

Naznačil snahy ovplyvniť politikov

Danko ďalej naznačil, že obchodné reťazce sa snažia ovplyvňovať slovenskú politickú scénu. "Tieto spoločnosti sa pokúšajú doslova ovplyvňovať slovenský parlament kampaňami a vydieraním," vyhlásil.

SNS od presadenia osobitného odvodu neustúpi a jej nominanti sa nedajú zastrašiť, zdôraznil Danko. "Rozhodne chcem odkázať každému, kto sa pokúša akýmkoľvek spôsobom kontaktovať zástupcov SNS, respektíve ich strašiť, že SNS zo zdanenia veľkých obchodných spoločností neustúpi," oznámil Danko s tým, že stanovisko k zavedeniu osobitného odvodu predostrel aj na dnešnej Koaličnej rade.

"Ak si niekto myslí, že strašenie na moju osobu alebo na našich nominantov funguje, tak robí veľkú chybu a opak je pravdou. Ideme do tohto boja veľmi tvrdo a razantne," zdôraznil predseda parlamentu.

Očakáva vyše 100 miliónov

Navyše podľa predsedu parlamentu reťazce klamú pri cenotvorbe, keď za posledný rok navýšili ceny o 5,4 percenta. "Takmer 170 eur vám zobrali z peňaženiek za posledný rok," vyhlásil.

Danko spresnil, že z osobitného odvodu očakáva štát vyše 100 miliónov eur. "Nech narazí, na čo chce," odpovedal šéf parlamentu na otázku médií, či zákon nemôže naraziť na európsku legislatívu.

Podľa Matečnej sa obchodné reťazce správajú k slovenským dodávateľom potravín veľmi macošsky. "Odvodom chceme posilniť ich postavenie," podčiarkla. Peniaze z odvodu budú podľa nej použité len na podporu slovenského agrosektora. Je pritom podľa jej slov možné, že návrh zákona o osobitnom odvode bude v parlamente modifikovaný pozmeňovacími návrhmi.

01 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 04 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 05 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:24