TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Policajti budú nahrávať zákroky, dostanú 13-tisíc kamier za 100 miliónov

23.11.2018, 16:46
Autor:
TASRTASR
Súťažné podklady prešli opakovanou kontrolou Úradu pre verejné obstarávanie.

Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo verejné obstarávanie na dodávku 12 900 kamerových systémov pre policajtov. V piatok o tom informovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) na sociálnej sieti. Z vestníka Úradu pre verejné obstarávanie vyplýva, že celková odhadovaná hodnota nákupu je viac ako 99,5 milióna eur bez DPH.

"Súťažné podklady prešli opakovanou kontrolou Úradu pre verejné obstarávanie SR," ozrejmila Saková. Odevné kamery majú slúžiť predovšetkým na monitorovanie a záznam práce policajtov. Ponuky môžu záujemcovia predkladať do 9. januára 2019.

Predmetom zákazky má byť dodávka kamerových systémov určených pre monitoring policajných zložiek, ochranu budov, verejných priestorov a súvisiacej infraštruktúry. Okrem kamier, potrebnej techniky, káblov a konektorov zahŕňa zákazka aj všetky súvisiace licencie a služby zabezpečenia štvorročnej servisnej podpory dodávaných zariadení. V sume má byť zarátaná aj konfigurácia a inštalácia technických zariadení. Ministerstvo zároveň žiada obstarávateľa o ocenenie služieb technického špecialistu.

"Keďže MV SR sa chce uchádzať o prefinancovanie tejto investície zo štrukturálnych fondov, pripravujeme aj štúdiu uskutočniteľnosti implementácie projektu," doplnil rezort. Ministerstvo má záujem s dodávateľom uzatvoriť rámcovú dohodu. O konečnej cene sa má podľa rezortu dohodnúť na elektronickom trhovisku.

Rezort ozrejmil, že súťažné podklady prešli opakovanou kontrolou Úradu pre verejné obstarávanie s cieľom predísť akejkoľvek diskriminácii uchádzačov a prieťahom v obstarávaní. Kamery musia podľa rezortu spĺňať náročné podmienky nielen na technické prevedenie, ale aj na prenos videí a ich centrálne ukladanie.

"Záznamové zariadenia budú slúžiť predovšetkým na monitorovanie a záznam služobných činností policajtov v kontakte s verejnosťou – najmä využívania policajných oprávnení počas služobných zákrokov. Budú však dôležité tiež na ochranu policajtov, keďže bývajú kritizovaní nielen pre formu zákrokov, ale napríklad aj pre nečinnosť," uviedol rezort v súvislosti s odevnými kamerami.

Skúsenosti polície podľa ministerstva potvrdzujú, že keď sú si ľudia pri zákrokoch polície vedomí, že aj ich snímajú kamery, správajú sa kultivovanejšie.

Rezort vnútra v novembri informoval, že v tejto súvislosti sa už dávnejšie vykonávali testy v teréne. Požiadavky polície sa mali optimalizovať tak, aby bol projekt prevádzkovateľný. Vysvetlil, že výsledky testov boli potrebné práve na prípravu verejného obstarávania.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 05 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:37