Peter ŽigaTASR
StoryEditor

Žiga: Pripravujeme zákon na ochranu SPP

26.11.2018, 11:16
Autor:
TASRTASR
Návrh zákona by chcel minister hospodárstva Peter Žiga priniesť na tohtotýždňové rokovanie vládneho kabinetu.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pripravuje zákon na ochranu záujmov štátu v plynárenstve.

Oznámil to na brífingu šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD) v súvislosti s minulotýždňovým rozhodnutím Najvyššieho súdu (NS) SR, na základe ktorého vo veci tzv. Duckého zmeniek má spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) schránkovej cyperskej firme vyplatiť 30 miliónov eur.

Návrh zákona by chcel Žiga priniesť na tohtotýždňové rokovanie vládneho kabinetu.

"Pravdepodobne na vládu, ktorá bude v stredu (28.11.), prinesiem návrh špeciálneho zákona, ktorý pojednáva o kauze Duckého zmeniek. Ním v skrátenom legislatívnom konaní budeme chcieť zabezpečiť, aby SPP, ktorý je podnik vo vlastníctve štátu, bol ochránený od špekulantov a rôznych parazitov, ktorí chcú parazitovať na štáte," spresnil Žiga.

"Preto pripravujeme tzv. zákon o ochrane záujmov v plynárenstve. Zabezpečíme, aby nebolo možné takéto podniky exekvovať," dodal minister hospodárstva SR.

Rozhodnutie súdu

Najvyšší súd vo štvrtok vo veci tzv. Duckého zmeniek rozhodol v súdnom spore so spoločnosťou Slovenský plynárenský priemysel, v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti Stroden Management Limited. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta s tým, že Slovenská republika môže prísť o 30 miliónov eur.

"SPP považuje rozhodnutie NS SR za nezákonné a nespravodlivé. Spoločnosť zároveň podnikne všetky kroky na zvrátenie nepriaznivého rozhodnutia a na ochranu svojich záujmov. NS SR svojím rozhodnutím priznal pochybný nárok schránkovej spoločnosti so sídlom na Cypre, a navyše rozhodol v rozpore so svojimi predchádzajúcimi rozhodnutiami," uviedla v stanovisku spoločnosť SPP.

Platnosť zmeniek

Žiadny súd nemôže poprieť platnosť piatich zmeniek v hodnote 350 miliónov českých korún (cca päťkrát 2,6 milióna eur), ktoré sú vo vlastníctve Stroden Management Limited a ktoré firma uplatňuje voči SPP, píše sa v stanovisku Stroden Management Limited. 

„Naše zmenky preukázateľne slúžili ako záruka za požičanú sumu, ktorá reálne skončila na účte SPP a ktorú SPP použil a v stanovenej lehote nevrátil. Tým sa zásadne odlišujú od mnohých iných zmeniek, ktoré si vyslúžili povesť takzvaných „Duckého zmeniek. A to dlhodobo slúži na neodôvodnené mediálne a politické spochybňovanie zákonného nároku,“ uvádza v stanovisku Stroden Management Limited, ktorá sa takto dištancuje od vyjadrení predstaviteľov SPP, ktorý rozhodnutie Najvyššieho súdu spochybňujú.

Firma zároveň zdôraznila, že procesy, ktoré sa odohrali pred tým, ako zmenky nadobudla sa jej nikdy nijakým spôsobom netýkali a netýkajú.

Spoločnosť ďalej uviedla, že nie je zodpovedná za súčasnú hodnotu zmeniek, ktorá siaha ku 30 miliónom eur, pretože táto suma je výsledkom hromadiacich sa úrokov ku nepreplateným zmenkám.

„Bez ohľadu na akékoľvek iné zmenky, ktoré sú známe pod označením „Duckého zmenky“, mala byť naša záležitosť s legálne vystavenými a legálne uplatnenými zmenkami už dávno vysporiadaná za oveľa nižšiu cenu, než o akú ide dnes. A to nie je zodpovednosť Stroden Management Limited ani jej akcionárov“, konštatuje sa ďalej v stanovisku Stroden Management Limited.

01 - Modified: 2024-03-19 18:30:00 - Feat.: - Title: Mali slúžiť tri dekády. No v hre je až 80-ročná prevádzka slovenských jadrových elektrární (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-03-10 08:41:24 - Feat.: - Title: SPP dokáže nahradiť výpadok dodávok plynu z Ruska inými zdrojmi, reaguje podnik na ukrajinské vyhlásenia 03 - Modified: 2024-01-24 15:54:53 - Feat.: - Title: Sociálne siete obletela podvodná kampaň s ponukou investovať do akcií SPP 04 - Modified: 2024-01-12 11:13:47 - Feat.: - Title: Plynári chcú veterný park, aktivisti sú proti. Vznikajú zbytočné hoaxy, zaznieva z SPP 05 - Modified: 2023-12-28 09:29:52 - Feat.: - Title: Finančná správa vyhrala dlhoročný súdny spor o milióny eur so Slovenským plynárenským priemyslom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:05