StoryEditor

Kažimír prvýkrát potvrdil záujem o post šéfa NBS, chce odísť z aktívnej politiky

27.11.2018, 12:54
Autor:
chocho
Peter Kažimír zverejnil svoje rozhodnutie po tom, ako súčasný guvernér NBS oznámil odchod z funkcie.

Minister financií Peter Kažimír má záujem uchádzať sa o pozíciu guvernéra Národnej banky Slovenska. Svoje rozhodnutie zverejnil po tom, ako súčasný guvernér NBS Jozef Makúch oznámil odchod z funkcie.

Odchod z aktívnej politiky

"Moje rozhodnutie je zároveň rozhodnutím odísť z aktívnej politiky. Funkciu ministra financií som vždy vnímal ako odborný post, ktorý sa na jednej strane od politiky oddeliť nedá, ale strane druhej sa o to treba stále usilovať. Ja som sa snažil tieto dve polohy vyvažovať. Na pozícii guvernéra NBS ma láka možnosť zostať už iba vo svete čísel,“ povedal Kažimír.

​O tom, že Kažimír poputuje na čelo centrálnej banky, sa hovorí už niekoľko mesiacov. Makúch dnes na pravidelnom zasadnutí bankovej rady požiadal o predčasné skončenie svojho funkčného obdobia. Skončiť má od marca 2019, jeho funkčné obdobie uplynie až v roku 2021.

Podľa informácií HN dochádza k výmene práve v tomto čase z dôvodu, že bol predložený na rokovanie parlamentu štátny rozpočet. Ten nakoniec, po výčitkách z Bruselu, počíta prvýkrát s vyrovnaným hospodárením.​

Ako možná náhrada Kažimíra sa spomínajú bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze a šéf parlamentného výboru pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický.

Guvernéra menuje prezident

Najsilnejšia opozičná strana SaS reaguje na aktuálne pohyby v najvyššom vedení NBS kriticky. Podľa liberálov predčasný odchod Makúcha pre to, aby ho na poste guvernéra nahradil Peter Kažimír, aktívny politik a podpredseda Smeru, na Slovensku nemá obdobu.

„Spochybňuje sa tým nezávislosť centrálnej banky, ako ju vyžaduje zákon i tradícia moderného centrálneho bankovníctva,“ tvrdí poslanec a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca. SaS označila konanie Makúcha a Kažimíra za nedôstojné a amorálne.

Liberáli zároveň očakávajú od prezidenta Andreja Kisku, že sa tomuto návrhu vzoprie, keďže prezident guvernéra vymenúva, teda ho schváliť nemusí.

"Najskôr musí kandidáta schváliť parlament a potom sa ním bude zaoberať prezident," reagoval Kiskov hovorca Roman Krpelan.

01 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 02 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 03 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 05 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:17