StoryEditor

Dôvod, prečo by Škoda mohla postaviť fabriku pri Košiciach? Rusko, tvrdí odborník

27.11.2018, 17:30
O možnom príchode piatej automobilky na Slovensko sme sa v HNtelevízii rozprávali s analytikom Revue priemyslu Martinom Jesným.

BMW nevyšlo, vláda však v investičnom zámere, ktorý sa týka strategického parku Haniska pri Košiciach, s automobilkou stále počíta. Má Slovensko na to, aby prilákalo ďalšiu výrobu? O tom sme sa v štúdiu HNtelevízie rozprávali s analytikom Revue priemyslu Martinom Jesným.

Príchod automobilky na východné Slovensko je podľa Jesného "možno jedna z posledných šancí, ktoré by mohlo Slovensko vyťažiť z tejto periódy, takého boomu, ktorým prechádza priemysel alebo aj celkovo ekonomika, na to, aby znížilo v týchto oblastiach mieru nezamestnanosti."

S investíciou v Haniske sa zvykne spájať automobilka Škoda. Pre českú značku by to mohlo byť potenciálne zaujímavé, myslí si Jesný.

Poloha neďaleko Košíc je výhodná z dvoch hlavných dôvodov, zdôraznil analytik Revue priemyslu. Jedným je blízkosť dodávateľov zo Slovenska, Maďarska, Poľska, ale aj zo samotného Česka, ktorí už pre Škodu dodávajú.

"Druhá vec je, že z hľadiska lokality by mohla byť použiteľná veľmi dobre na zásobovanie alebo na dodávky zákazníkom nielen na západ od takejto výrobnej lokality, ale aj do celej východnej a strednej Európy vrátane Ruska, ktoré je pre Škodu veľmi zaujímavý trh," vyhlásil Jesný.

Hoci ešte zďaleka nie je jasné, kde veľká investícia Škody napokon pristane, podľa Jesného je zrejmé, že východná časť strednej Európy je určite v hre.

"Logika hovorí, že by malo ísť o lokáciu, ktorá bude na území Európskej únie. Z obchodných dôvodov, pre značku ako je Škoda, byť mimo Európskej únie je risk, ktorý by im mohol potenciálne dosť komplikovať dostupnosť na ich vlastné domáce silné trhy," tvrdí.

Viac sa dozviete vo videu vyššie.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 04 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 05 - Modified: 2024-04-03 09:51:29 - Feat.: - Title: Fiat 128: Ukázal smer, motorizoval mnohé krajiny a jazdil ním aj samotný Enzo Ferrari
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:57