Slovenská poštaTASR/E. Ďurčová
StoryEditor

Bonul dostane od štátu za rok vyše pol milióna eur, vyhral tender pre Slovenskú poštu

30.11.2018, 12:23
Autor:
klklmnmn
Bonul svoje služby pošte poskytuje už od roku 2014, teraz tender vyhral opäť.

Bezpečnostná služba kontroverzného nitrianskeho podnikateľa Miroslava Bödöra vyhrala tender pre Slovenskú poštu. Tej svoje služby poskytuje už od roku 2014. 

Spoločnosť Bonul ponúkla podľa pošty najnižšiu cenovú ponuku, čo bolo jediným kritériom. Bonul za služby získa 68,80 eur bez DPH na jeden objekt za mesiac. Táto suma je podľa pošty o takmer päť percent nižšia ako bola cena služieb v predchádzajúcom období.

Bonul opätovne získal zákazku na poskytovanie "represívnych výjazdov do narušených objektov alebo do chránených miest Slovenskej pošty."

Zákazka sa týka 678 objektov, čo pre Bonul predstavuje mesačný príjem vo výške viac ako 46-tisíc eur mesačne, ročne táto suma prekoná pol milióna eur. 

Kontroverzný podnikateľ

Bonul je najväčšia súkromná bezpečnostná služba na Slovensku a v strednej Európe, s ktorou ako aj jej majiteľom Miroslavom Bödörom sa spájajú viaceré kauzy. Písal o ňom aj zavraždený novinár Ján Kuciak. 

Ten spomínal fingované obstarávanie v rezorte hospodárstva, v ktorých súťažili medzi sebou firmy blízke Bonulu, ale aj rodinné prepojenie na policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Jej majiteľ Miroslav Bödör oficiálne médiám rozhovory neposkytuje, a preto okolo najmocnejšej SBS-sky pod Tatrami kolujú iba rôzne legendy či príbehy – od kontaktov na vrcholných predstaviteľov polície a štátu až po spojenia s podsvetím.

Úspechy za vlády Smeru

Faktom však je, že Bonulu sa začalo dariť od nástupu Smeru k moci. Kľúčovú úlohu pri vzostupe nitrianskych esbéeskárov mal údajne zohrávať vtedajší minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

S vysoko postaveným členom vládnej strany Roberta Fica sa zakladateľ a jediný majiteľ Bonulu pozná podľa vlastných slov od roku 1974 cez pôsobenie v poľovníckom združení. Jeho podiel na raste svojej strážnej služby odmieta.

Bödörova firma však odvtedy z roka na rok rástla a postupne získala viaceré obrie kontrakty zo strany štátu. Ich zoznam je pomerne dlhý, medzi štátnych zákazníkov sa radí napríklad rezort hospodárstva, Sociálna poisťovňa, Slovenská pošta, Správa štátnych hmotných rezerv, Národná diaľničná spoločnosť, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť či Slovenský vodohospodársky podnik. Portál Znasichdani.sk uvádza, že v rokoch 2005 až 2015 Bonul vyhral štátne tendra v celkovej výške 81,5 milióna eur. 

Vražda Jána Kuciaka

Meno Miroslava Bödöra sa spomínalo aj pri vražde Jána Kuciaka. Na mieste činu sa vtedy medzi prvými objavil šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, ktorý riešenie vrážd vôbec nemal v pôsobnosti. Krajmer mal byť na Bödöra napojený cez svoju manželku.

Po medializácii týchto informácií zo svojej funkcie odstúpil. 

01 - Modified: 2023-10-28 12:35:55 - Feat.: - Title: Miroslav Bödör: Fico si na večierku Bonulu urobil obraz o tom, že SBS nie sú len výpalníci (archívny rozhovor) 02 - Modified: 2023-10-28 12:17:45 - Feat.: - Title: Zomrel Miroslav Bödör. 74-ročný oligarcha vlastnil bezpečnostnú službu Bonul a s Ficom sa stretával na poľovníckej chate 03 - Modified: 2023-10-28 17:31:34 - Feat.: - Title: Vo veku 74 rokov zomrel Miroslav Bödör 04 - Modified: 2023-04-17 15:56:56 - Feat.: - Title: Bödör končí na čele Bonulu. V známej bezpečnostnej firme bude pôsobiť ako konzultant 05 - Modified: 2023-02-28 16:54:02 - Feat.: - Title: Najvyšší správny súd zrušil pojednávanie, zaoberajúce sa odobratím bezpečnostnej previerky Bonulu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:10