Šéf komory Peter Mihók tvrdí, že firmy zaujíma konkrétna výška daní.Pavol Funtál
StoryEditor

Čím skôr zjednodušte prijímanie cudzincov, vyzýva obchodná komora​

03.12.2018, 16:08
Autor:
redred
Štát musí urýchlene schváliť legislatívne zmeny na spružnenie a zjednodušenie dovozu kvalifikovanej pracovnej sily zo zahraničia.

„Dovoz pracovnej sily zo zahraničia by sa mal stať dlhodobou prioritou všetkých kompetentných štátnych orgánov. S vybranými krajinami by sme mali dohodnúť preferenčné režimy na najvyššej úrovni,“ uviedol podpredseda komory Július Kostolný.

Slovenská podnikateľská obec podľa Kostolného dúfa, že parlament schváli navrhované legislatívne úpravy a nebude hľadať – ako doplnil predseda komory Peter Mihók – v regulovanom importe kvalifikovaných pracovných síl zo zahraničia spojitosť s ekonomickou migráciou, ktorej Európska únia aktuálne čelí.

SOPK zároveň v súvislosti s nedostatkom pracovných síl na slovenskom trhu práce poukázala na nutnosť investovať väčšie zdroje do rekvalifikácie nezamestnaných a prispôsobiť štruktúru vzdelávania potrebám ekonomiky.

Kostolný ďalej poukázal na to, že hospodársky priestor Slovenska stále láka zahraničných investorov pre svoju polohu v strede Európy, nízke dopravné náklady, širokú sieť subdodávateľov, výrobnú tradíciu a zručnosť a najlepší pomer kvality a ceny. „Všetky tieto benefity môžeme stratiť v konkurenčnom súboji s našimi susedmi, ak nebudeme vedieť zabezpečiť dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Jeden z dôvodov, prečo sa napr. automobilka BMW rozhodla pre maďarský Debrecín, je aj skutočnosť, že toto mesto leží na hraniciach s Rumunskom, kde sa dajú lepšie skolektovať pracovné kolektívy ako v Košiciach,“ dodal.

Riešenie problémov s komplikovaným procesom prijímania cudzincov do slovenských firiem bolo jednou z kľúčových tohtoročných aktivít obchodnej komory. Okrem toho za 11 mesiacov tohto roka uskutočnila 22 obchodných misií do zahraničia, na ktorých sa zúčastnilo 209 slovenských firiem. Na druhej strane, 29 biznis misií z iných krajín prijala u nás. Misiami komora pomáha podnikateľom dostať sa na nové trhy a nadviazať výrobnú či obchodnú spoluprácu so zahraničnými firmami.

SOPK tento rok takisto vystavila 555 ATA karnetov, ktoré sú colným dokumentom pre dočasný vývoz. Komora tiež vytvorila platformu Žena v podnikaní, ktorá úzko spolupracuje so Združením žien v podnikaní najmä v pôsobnosti Bratislavskej regionálnej komory. (red)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:38